avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pensia obligatorie PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pensia obligatorie PFA

Buna ziua si la multi ani.
Sotul meu este taximetrist si isi plateste CAS si impozit pe venit. Anul trecut a primit o instiintare de la Casa de pensii ca trebuie sa plateasca retroactiv ,incepand din anul 2004 suma de 8000 de lei(80 de mil. vechi)reprezentand contributia la fondul de pensii +dobanzi si penalitati. este legal?Va rog daca este cineva in situatii asemanatoare sa ma indrume.
Cel mai recent răspuns: sidoniaboruga , utilizator 14:24, 11 Ianuarie 2010
Dacă soţul dvs. este persoană fizică autorizată, este asigurat obligatoriu pentru pensie cu declaraţie de asigurare cfm. Legii 19/2000. Ca urmare, are obligaţia de a plăti lunar contribuţia de asigurări sociale (CAS) asupra venitului asigurat pe care l-a stabilit în declaraţia sa de asigurare, constituindu-i-se în schimb stagiul de cotizare pentru pensie.
Dacă în perioada pe care o menţionaţi, 2004 - 2009, nu a realizat venituri în calitate de persoană fizică autorizată, poate solicita casei de pensii în evidenţa căreia se află, să-i suspende declaraţia de asigurare pe anii întregi respectivi (asiguratul ieşind astfel din obligativitatea legii), cu condiţia să poată prezenta documente doveditoare în acest sens: adeverinţă de la Finanţe pentru venitul anual realizat, dovada anulării autorizaţiei sau a suspendării acesteia, etc. În acest caz, anii întregi în care dovediţi că nu aţi realizat venituri sunt scăzuţi din obligaţia de plată şi datoria vi se recalculează. ATENŢIE ÎNSÃ: perioadele respective nu vor mai constitui vechime (stagiu de cotizare) pentru pensie !
Dacă însă sunteţi în situaţia în care aţi achitat lunar obligaţiile de CAS şi totuşi figuraţi în evidenţele instituţiei respective cu datorii, solicitaţi un calcul analitic al datoriei de pe înştiinţarea de plată, pe care să-l confruntaţi cu plăţile efective pe care le-aţi făcut dvs.
Oricum, dacă înştiinţarea de plată aţi primit-o în 2009, aceasta este valabilă pentru datorii din 2004, pentru că probabil se încadrează în termenul legal de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită. Până la primirea unei somaţii de plată pentru acele datorii aveţi timp să clarificaţi situaţia.
Va multumesc pentru clarificari.Am fost la casa de pensii si se pare ca intr-adevar trebuie sa platesc aceasta suma.Problema este ca nu pot plati esalonat.Din suma respectiva 3000 lei sunt contributii iar restul penalitati.Din pacate in acesti ani nu am fost destul de bine informati. Multi colegi ai sotului meu sunt in aceeasi situatie.Se pare ca am inceput anul prost.
Sigur că se poate plăti eşalonat, fiind o plată pe care o faceţi de bună voie. Înţeleg că nu aţi primit încă o somaţie, astfel încât nu este declanşată acţiunea de executare silită, iar plăţile parţiale pe care le puteţi face pot stinge debitul şi totodată sistează termenul de prescripţie.
Trebuie însă să mai ştiţi că majorările de întârziere şi penalităţile curg cu fiecare zi până la achitarea integrală a contribuţiei datorate !
Sfatul meu este să începeţi achitarea datoriei cât mai repede, chiar dacă prin sume parţiale, iar când aţi lichidat întregul debit să solicitaţi o situaţie de calcul , pentru a avea siguranţa că evidenţele coincid cu plăţile dvs. Nu uitaţi însă şi de contribuţia curentă !!!
Voi merge mult mai pregatita la casa de pensii . Multumesc pt. sfaturi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie sanatate eleonor eleonor in 2004 am infiintat un pf dar nu am incheiat nici un contract cu casa de asigurari de sanatate,dar prin 2008 in decembrie am primit o instiintare precum ca ... (vezi toată discuția)
Plata din mana contributie sanatate si pensie eucata2015 eucata2015 Buna seara. Sunt nascuta in 24.12.1957. Sunt angajata din 06.10.1977. In prezent sunt angajata dar numai pana in data de 15.05.2015. Din aceasta data daca ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac ,va rog din suflet sfatuitima giovana giovana in anul 2004 mi-am deschis o autorizatie de pers. fizica autorizata, ca taximetrist. in anul 2006 am mers la directia muncii sa-mi platesc retroactiv din urma ... (vezi toată discuția)