avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Tatal meu a decedat in 2019, nu avea bunuri ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Tatal meu a decedat in 2019, nu avea bunuri pe care ...

Buna ziua!
Tatal meu a decedat in 2019, nu avea bunuri pe care sa le mostenesc, ci doar o pensie privata care estimez ca nu acopera contravaloarea unei datorii pe care o avea catre un executor pt un card de credit neachitat.
Stiu ca pensia privata nu se poate executa, dar se aplica regula asta si la succesiune? Daca fac actul de mostenire, exista riscul ca pensia sa poata fi transferata executorului, sau sunt obligata sa achit suma respectiva executorului? Ma intreb daca are sens sa merg la notar pt mostenire, pt acea pensie privata.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: hetjel , utilizator 12:51, 4 Martie 2021
Dacă acceptați mostenirea la notar, automat acceptați și datoria neplătită. Veți fi executat silit.
Eu stiu ca mostenitorul nu este urmarit pt diferenta (pozitiva) dintre pasive si active, deci mai mult decat valoarea pensiei nu o poate recupera executorul. Nu stiu insa daca pot recupera pensia, asta e intrebarea!

Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2021
gi-jane2, moderator
doar o pensie privata care estimez ca nu acopera contravaloarea unei datorii pe care o avea catre un executor pt un card de credit neachitat.


si atunci ce sa recuperati ?

Stiu ca pensia privata nu se poate executa


de unde stiti ?



gi-jane2 a scris:

doar o pensie privata care estimez ca nu acopera contravaloarea unei datorii pe care o avea catre un executor pt un card de credit neachitat.


si atunci ce sa recuperati ?
Suma adunata la pensia privata! Aceasta se mosteneste.

Stiu ca pensia privata nu se poate executa


de unde stiti ?

Legea 411/2014
hetjel a scris:

Nu stiu insa daca pot recupera pensia, asta e intrebarea!


Nu știu la ce vă gândiți când spuneți de recuperare, însă dacă e vorba de Pilonul II nu ați putea obține banii cash. Ei se transferă în contul de pensie privată al moștenitorilor.
Mă întreb însă dacă pot fi considerați bani personali, deci activ al moștenirii... sunt o parte din contribuția obligatorie la pensie, nu economii. Poate vă lămurește asigurătorul unde are pensia privată.

Însă oricum ar fi, fără certificat de moștenitor nu vă pot transfera suma, deci tot la acceptarea moștenirii ați ajunge.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2021
Emilika40, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.tatal meu ... Ramonafodor96@yahoo.ro Ramonafodor96@yahoo.ro Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.Tatal meu a decedat și eu sunt unica moștenitoare și el a contribuit la o pensie privata și sa făcut ... (vezi toată discuția)
Pensie privata pilonul ii mostenire grf grf buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva sfaturi Povestea ar fi urmatoarea: \\"Un unchi a decedat iar eu as fi unul dintre mostenitori cota ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! eu si sora mea suntem mostenitorii legali ai unei ... adiduta2006 adiduta2006 Buna ziua! Eu si sora mea suntem mostenitorii legali ai unei rude decedate ce are pensie privata pilonul 2 la Generali. Eu am renuntat prin act notarial la ... (vezi toată discuția)