1. Codul Muncii
art.146
...
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
2. Legea nr.22/, art. 16 :
Garantia in numerar si dobanda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cand paguba a fost acoperita in intregime. Organizatia socialista este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
In cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare in care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de munca, procedandu-se atunci cand este cazul, potrivit articolului 20.
Cand gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, organizatia socialista se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.
In situatia in care sumele depuse drept garantie au fost ridicate, in intregime sau in parte, de organizatia socialista pentru a se despagubi, gestionarul este obligat sa reintregeasca garantia in numerar in rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din castigul mediu lunar, dispozitiile articolului 13 aplicandu-se in mod corespunzator.
Astfel, garanţia reţinută poate fi ridicată la încetarea contractului de muncă, în situaţia în care nu ati cauzat o pagubă, obligaţia restituirii revenind angajatorului.
3. Aveti dreptul de a actiona in instanta, de a sesiza ITM-ul, de a apela la mediere refuzul angajatorului de a va restitui garantia materiala, respectiv de a va compensa in bani zilele de CO neefectuate.