avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventie civila

Sunt interesat de subiectul privind angajarea cu conventie civila pe post de sofer.
Mai este posibil sa se faca astfel de angajari si in ce conditii?
opinie personala
la convetie civila , incheiata in baza codului civil , se vor platii impozit 16% si CAS 5,5% se va avea in vedere si prev. Codului Fiscal
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator
1.Pentru o perioada bine determinata si pentru o lucrare anume, cu caracter ocazional, se poate incheia conventie civila de prestari servicii (CCPS) cu o persoana fizica.
2. Salariatul (cu CIM) este sub jurisdictia Codului muncii si beneficiaza si de masuri de protectie sociala. El este in raport de subordonare fata de angajator (asociatia de proprietari), ii faceti o fisa a postului su sarcini si atributii pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi salariul.
3. Daca incheiati CCPS aceasta se afla sub jurisdictia Codului civil. Prestatorul de servicii nu are calitatea de salariat si nu este subordonat, este partenerul de afaceri al beneficiarului de servicii.
Suma stabilita ca plata nu este salariu, este o contravaloare a prestatiei. Beneficiarul plateste un impozit de 10% asupra venitului convenit iar prestatorul de servicii va plati, la finele anului, la Fisc, diferenta pana la 16%. De asemenea prestatorul de servicii va trebui sa incheie si contract de asigurare cu Casa de Sanatate.
4. CCPS se incheie numai pentru o lucrare anume (vopsit, zugravit, reparat etc), cu caracter ocazional si pe o perioada bine determinata.
5. Pentru a nu intra in conflict cu legea si a nu fi sanctionat de ITM (care poate demonstra ca CCPS este un CIM mascat), va recomand sa folositi CIM.


exista posibilitatea incheieri conventiei civile . una dintre probleme o reprezinta plata impozitului pe venit pentru ca , angajatotorul este obligat sa retina si sa vireze 10% , in practica insa , referitor si la mentiunea de mai sus , se poate retine si plati un impozit de 16 % chiar si pentru asociatii de proprietarii
Mltumesc celor care mi-au raspuns. Pentru a fi pe deplin lamurit mai adaug date mai concrete in cea ce ne intereseaza subiectul.
Suntem o scoala gimnaziala si avem in dotare un microbus scolar dar nu avem post de sofer cuprins in statul de functii. Pana vom primi un post de sofer aprobat prin stat de functii suntem interesati sa angajam un sofer prin conventie civila pe o perioada determinat. Deci in aceste conditii este posibil sa fecem angajarea?
doar in cazul in care n-ar fii interzisa conventia civila incheiata in baza codului civil si a codului fiscal , parerea mea .
ramane sa rezolvati si cu plata . fondurii propri spre ex. hot. a consiliului local
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator

Alte discuții în legătură

Conventii civile in institutii bugetare divele divele Se pot incheia contracte civile in institutii bugetare ptr. perioade determinate, in vederea desfasurarii unor activitati specifice profilului ... (vezi toată discuția)
Coventie civila Nicu I. Nicu I. Conventiile civile se mai pot incheia, in cadrul unei asociatii de propietari, in conditiile in care prin Legea 577/2003 (privind aprobarea Ordonantei de ... (vezi toată discuția)
Conventiew civila? Monica H. Monica H. se mai poate incheia conventia civila de prestari servicii?? (vezi toată discuția)