avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Coventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Coventie civila

Conventiile civile se mai pot incheia, in cadrul unei asociatii de propietari, in conditiile in care prin Legea 577/2003 (privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale) articolele 2,3, si 4 din Legea 130/1999, au fost abrogate?

Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 17:19, 12 Septembrie 2009
Conventiile civile se pot incheia; aceasta posibilitate a fost si ramane ca optiune intre beneficiarul si prestatorul de servicii.

In cazul asociatiilor de proprietari este conditionata de functia pe care o ocupa persoana respectiva: presedinte, membru in comitet sau comisia de cenzori, administrator, femeie de serviciu, etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
Iulian MANEA, Contabil
1. Daca incheiati CIM (contract individual de munca), ca angajator trebuie sa platiti si contributiile legale la Pensii, Sanatate si Somaj. Deci cheltuiala cu forta de munca este mai mare.
Salariatul (cu CIM) este sub jurisdictia Codului muncii si beneficiaza si de masuri de protectie sociala. El este in raport de subordonare fata de angajator (asociatia de proprietari), ii faceti o fisa a postului su sarcini si atributii pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi salariul.
2. Daca incheiati CCPS (conventie civila de prestari servicii) aceasta se afla sub jurisdictia Codului civil. Prestatorul de servicii nu are calitatea de salariat si nu este subordonat, este partenerul de afaceri al beneficiarului de servicii.
Suma stabilita ca plata nu este salariu, este o contravaloare a prestatiei. Beneficiarul plateste un impozit de 10% asupra venitului convenit iar prestatorul de servicii va plati, la finele anului, la Fisc, diferenta pana la 16%. De asemenea prestatorul de servicii va trebui sa incheie si contract de asigurare cu Casa de Sanatate.
3. CCPS se incheie numai pentru o lucrare anume (vopsit, zugravit, reparat etc), cu caracter ocazional si pe o perioada bine determinata.
4. Pentru a nu intra in conflict cu legea si a nu fi sanctionat de ITM (care poate demonstra ca CCPS este un CIM mascat), va recomand sa folositi CIM, chiar daca este mai scump.
5. Discutiile contradictorii provin din faptul ca angajatorul (beneficiarul prestatiei) doreste sa plateasca cat mai putin iar prestatorul muncii vrea contract de munca.

Nicu I. a scris:
[...]
articolele 2,3, si 4 din Legea 130/1999, au fost abrogate?


Da, au fost abrogate. In versiunea republicata in MO nr. 190 din data de 20.03.2007 art. 2,3 si 4 au alt continut fata de varianta initiala.
Nicu I. a scris:
Conventiile civile se mai pot incheia, in cadrul unei asociatii de propietari[...]?


Avand in vedere ca legislatia prevede ca se pot incheia contract individual de munca si unei persoane care lucreaza chiar si 1/4 ore/zi care este criteriul dupa care in cadrul entitatii unora le inchei contract individual de munca si altora le inchei conventie civila de prestari servicii? Acesta nu poate fi decat statutul/pozitia pe care o ocupa persoana in acea organizatie.

In cadrul asociatiei de proprietari sunt persoane pentru care se pot incheia conventii civile de prestari servicii si altele pentru care trebuie incheiat contract individual de munca.

Presedintele asociatiei, membrii comitetului, membrii comisiei de cenzori sunt persoane al caror statut este de consultant; pot fi zile, chiar luni, in care acestia nu fac nimic. Asta inseamna ca nu trebuie sa primeasca bani? Nu. Se intocmeste o conventie civila de prestari servicii in baza careia este platita expertiza acestor persoane.

Administratorul, casierul, contabilul, instalatorul, femeia de serviciu, etc. (sunt functii posibile, dar nu obligatorii in cadrul asociatiei de proprietari) trebuie incadrati cu contract individual de munca. Activitatea acestora este de natura salariala avand in vedere ca pentru a se achita de sarcini trebuie sa stea un anumit numar de ore, in medie, pe zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie civila danaluas danaluas Sunt interesat de subiectul privind angajarea cu conventie civila pe post de sofer. Mai este posibil sa se faca astfel de angajari si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Conventii civile in institutii bugetare divele divele Se pot incheia contracte civile in institutii bugetare ptr. perioade determinate, in vederea desfasurarii unor activitati specifice profilului ... (vezi toată discuția)
Semnarea conventiei civile de alte persoana decat prestatorul busanicoleta busanicoleta Am o conventie civila si cand s-au facut actele nu am ajuns la timp sa o semnez si s-a gandit beneficiarul sa o semneze in locul meu (eu aveam rolul de ... (vezi toată discuția)