avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara plata in timpul sarcinii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara plata in timpul sarcinii

Va rog ajutați-mă cu un rasp. Firma unde lucrez ne-a anunțat ca vom întra 3 sapt în concediu fără plata. Mentionezca sunt însărcinată în 14sapt. Îmi afectează cu ceva dacă intru în concediu fără plata? Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2021
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:48, 7 Martie 2021
Va afecteaza calitatea de asigurat in sistemul public de pensii si vechimea in munca.
Pentru a obtine indemnizatia de concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani trebuie sa aveti venituri impozabile in cele 12 luni anterioare nasterii. E important sa nu aveti o luna intreaga fara venituri, cu venituri partiale nu pierdeti indemnizatia.
Cele 12 luni pot fi si succesive, nu numai consecutive, asa cum reiese din art.4 din Normele de aplicare a OUG 111/2010.

Art.4 din Normele de aplicare a OUG 111/2010
...
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;

b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu s-a aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

indemnizatie crestere copil fanica2005 fanica2005 buna seara, imi puteti spune,va rog, daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului, in conditiile in care ;eu am vechime mai mare de un an in ... (vezi toată discuția)
Intrerupere carte de munca lauralora lauralora Daca am intrerupere pe cartea de munca de 1 luna jumate, pot beneficia de indemnizatie crestere copil? (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie? Amatioae Elena Amatioae Elena Buna ziua!spuneti.mi va rog daca beneficiez de indemnizatie in conditiile in care am cele 12 luni lucrate in 24 inainte nasterii copilului,insa din luna mai ... (vezi toată discuția)