avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tulburarea linistii si ordinii publice - fapta nu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tulburarea linistii si ordinii publice - fapta nu exista daca e in spatiu privat?

Buna ziua!
Am o nelamurire..
Matusa mea are un conflict cu un vecin care, pe fondul consumului de bauturi alcoolice, ii jigneste/agreseaza verbal famlilia, frecvent. Toate jignirile (blesteme, injuraturi, gesturi obscene) au fost inregistrate audio-video. Desi s-a facut plangere, s-a propus clasarea cauzei penale deoarece fapta de care a fost acuzat, in speta, tulburarea linistii si ordinii publice, nu exista. Din referat, reiese ca faptul ca vecinul se manifesta astfel in curtea sa si nu in public.
Sa inteleg ca daca se afla pe propritatea lui, isi poate permite in continuare sa jigneasca/urle/denigreze in continuare? Chiar nu putem face nimic?

Mentionez ca o parte din vecini sunt rude cu matusa mea si posibil sa nu le fi luat declaratie considerand ca pot fi subiectivi, iar restul vecinilor (cei mai multi in varsta) nu se baga (de teama) .

Cel mai recent răspuns: Raisa203 , utilizator 14:01, 10 Martie 2021
Este adevarat ca o conditie pentru existenta infractiunii este tulburare a linistii si ordinii publice este ca aceasta se aiba loc intr-un loc public. De aceea, in mod corect, plangerea Dvs. a fost clasata. Pe de alta parte, insulta si calomnia nu mai exista in noul cod penal.
Avand in vedere faptul ca vecinul se adreseaza matusii Dvs. intr-o maniera injurioasa, singura cale care va este deschisa este o actiune civila, in care sa solicitati despagubiri pentru lezarea demnitatii. Chiar daca vecinii sunt rude cu matusa Dvs., ei pot fi martori la proces.
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Libertatea de exprimare și legea 61/1991 vo87yh1c0 vo87yh1c0 Legea 61/1991 zice asa: Art. 2. - Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții ... (vezi toată discuția)
Amendă pentru o înjurătură? Rasca ana Rasca ana Sa certat tata cu un vecin ca la prins cu oile în grădină și la înjurat de mama pe vecin și a fost ascultat de un polițist ca la înjurat de mama ... (vezi toată discuția)
Jigniri MirabelaAnca MirabelaAnca Am si eu nevoie de cateva sfaturi! Acum 3 zile ma aflam la tara in curtea mea si vorbeam cu fratele meu despre un vecin ( sa zicem barfa). De fapt il ... (vezi toată discuția)