avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire intre concubini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire intre concubini

mama traieste in concubinaj de patru ani in casa cumparata de tata cu actele pe numele lui.tata nu mai traieste.asi vrea sa stiu ca in cazul in care cu mama se intimpla ceva concubinul va avea dreptul la mostenire?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 14:40, 4 Ianuarie 2010
concubinul nu are drepturi legale in ceea ce priveste acel imobil .
va trebui sa dezbateti succesiunea dupa tatal dvs.
vocatie succesorala aveti dvs., descendentii si sotia supravietuitoare.
Daca faptele vor ramane cum spuneti dvs. ca sunt in acest moment, raspunsul la intrebarea dvs., este nu.Concubinul mamei dvs. nu va avea nici un drept la mostenirea lasata de tatal dvs.

Dar, daca acea casa este bun dobandit de tatal dvs. in timpul casatoriei cu mama dvs., mama dvs. detine teoretic/ipotetic o cota de 3/4 din imobil, cota de 1/4 fiind detinuta de copii.

Daca acel imobil a fost doar proprietatea tatalui dvs. (mostenire de exemplu), mama dvs. va detine cota de 1/4 din proprietate (ca sotie supravietuitoare) iar copii cota de 3/4 din imobil.

Exista si posibilitatea ipotetica desigur, ca in timp, mama dvs. sa se casatoreasca civil cu acel concubin (sau cu o alta persoana) si atunci, ipoteticul sot ar putea mosteni o cota din acel imobil, in situatia ipotetica in care mama dvs. ar deceda.

Sau mama dvs. ar putea instraina cota sa de proprietate din imobil (ipotetica), fie prin act de vanzare-cumparare, fie donatie sau chiar testament...in favoarea unui tert (concubin sau nu).

Poate reveniti totusi cu relatarea detaliata a problemei dvs., pentru ca exista foarte multi "daca"...:) prezentandu-va raspunsuri la situatii ipotetice si nu concrete, datorita informatiilor insuficiente prezentate de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire codru_popa codru_popa buna ziua am si eu o intrebare In urma cu 20 ani mama a cunoscut un barbat si au stat in concubinaj pana la decesul mamei in timpul concubinajului au cumparat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog sa imi raspundeti la urmatoarea problema: tatal ... Bordeiu Paul Marius Bordeiu Paul Marius Buna ziua! Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea problema: tatal meu este decedat si a fost casatorit la momentul decesului cu o alta sotie (eu provenind din ... (vezi toată discuția)
Mostenirea bat o vina marinica71 marinica71 parintii mei au fost casatoriti 20 de ani.in urma casatoriei au rezultat doi copii eu si fratele meu.cei doi(parintii) au achizitionat in timpul casatoriei un ... (vezi toată discuția)