avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua.Am o situatie mai complicată. Am 53 de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua.Am o situatie mai complicată. Am 53 de ani, sunt casatorita ...

Buna ziua.Am o situatie mai complica.
Am 53 de ani,sunt casatorita de 32 de ani...doi copii majori.In urma cu trei ani,am suferit un AVC....in urma caruia am ramas cu handicap locomotor,ma deplasez doar cu bastonul si foarte incet.Nu am nevoie de insotitor,decat pentru cumparaturi...deplasare la medic.....
Sotul meu de la inceput a fost violent fizic,verbal ,psihic....In felul acesta mi-a provocat atacul de panica,in urma caruia s-a petrecut AVC-ul.Violenta fizica a incetat dar continua violenta psihica....manipularea si umilintele.....Are si o relatie care dureza de mai bine de 7 ani....(nu stiu cat de departe au ajuns....dar este realitate).In momentul in care s-a produs AVC-ul nu aveam loc de munca de aproape doi ani.
Eu nu pot dovedi violentele lui pentru ca nu am facut reclamatie niciodata.Este cuvantul lui impotriva cuvantului meu.
In cazul in care intentez divort prin notar...el va fi obligat sa imi plateasca pensie de intretinere si cat timp....avand in vedere ca eu nu voi mai reusi sa am un loc de munca niciodata?
Multumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin notar nu veți obține pensie de la soț după divorț, decât dacă stabiliți amiabil acest aspect.
Numai prin instanță puteți obține pensie de întreținere de la soț după divorț, dar trebuie să dovediți culpa exclusiva a soțului. Dacă el se opune divorțului, și veți divorța din culpa comună nu cred că veți obține ceva.

Va trebui sa va angajați un avocat foarte bun și sa aveți doi martori care să susțină cele afirmate de dumneavoastră.
Multumesc mult pentru raspuns.
Dar in cazul in care intenteaza el divortul?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are relevanță cine deschide procesul, ci cine îl câștigă. Dumneavoastră trebuie să dovediți în fața instanței culpa exclusivă a celuilalt soț, ca să puteți primi pensie de la el. Dacă căsătoria se desface din culpă comună, nu veți primi nimic.
Dar nu trebuie să vă descurajați. ÎNCERCAȚI.
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2021
Dapix, utilizator
Multumesc mult.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pensia de intretinere se datoreaza pe alte criterii, nu are legatura cu culpa la divort, ci cu boala suferita inainte sau in timpul casatoriei care afecteaza posibilitatea sotului bolnav de a se intretine singur.
Doar daca vorbeam de plati compensatorii sau despagubiri, trebuia dovedita culpa exclusiva a sotului la divort.
art 389
2) Soțul divorțat are dreptul la întreținere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacități de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei.

Din fericire, nu aveti de dovedit vina sotului in desfacerea casatoriei, e suficient sa cereti pensie si vi se va acorda daca nu aveti capacitate de munca. Cereti 1/4 din veniturile lui, asta e maxim.
Daca nu e de acord sa plateasca, incat sa o fixati la notar, veti divorta in instanta.
veti avea nevoie de un avocat.
Offtopic, nu numai sotul va datoreaza intretinere, ci si copiii.
Sanatate!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2021
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Cum pot sa divortez? cucu_mariana cucu_mariana Vreau sa ma despart de sotul meu, dar nu stiu daca pot, pentru ca nu am nici un venit si depind financiar de el. Avem 25 de ani de casnicie. numai ca eu nu mai ... (vezi toată discuția)
Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă ... elena-ramona elena-ramona Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă în timpul căsătoriei am dobândit mai multe probleme de sănătate? Acum stau în chirie si ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere pentru sot parasit sorinolariu sorinolariu sotia mea a plecat cu copii la alt barbat iar intr-o ancheta sociala a DJASPC D-ta a declarat ca traieste in concubinaj cu acela.La divort exista vreo lege ... (vezi toată discuția)