avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum pot sa divortez?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum pot sa divortez?

Vreau sa ma despart de sotul meu, dar nu stiu daca pot, pentru ca nu am nici un venit si depind financiar de el. Avem 25 de ani de casnicie. numai ca eu nu mai suport o viata de sclavie si de batai. Eu am vechime in munca de 25 de ani(acum am 53 de ani), dar nu am cum sa ies la pensie acum. ce pot face? Ce drepturi mai am in cazul asta?
De ce stimata doamna depindeti de sot din punct de vedere financiar? Atata timp cat aveti putere de munca si mintea sanatoasa, ganditi-va ca mai aveti inca multi ani de trait fara a suporta in continuare acest calvar. Nu veti fi nici prima femeie, dar nici ultima care va divorta.
Incercati, in primul rand sa va gasiti un loc de munca si veti privi altfel situatia Dvs.

Dvs. sunteti cea mai in masura sa apreciati daca puteti divorta sau nu.
Nu conteaza daca aveti sau nu venituri.
Divortul il puteti obtine oricum daca dovediti sclavia si bataile repetate pe baza de probe.
Veti avea nevoie de martori pentru a fi audiati.
Poate ca si un singur martor ar fi suficient.
Cu ocazia divortului puteti cere pensie de intretinere pt o perioada pana va gasiti de munca. Sau daca divortati din culpa sotului puteti cere prestatie compesatorie (daca motivele divortului au aparut dupa oct 2011) cf art 390 sau despagubiri cf art 388.
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator
Deja s-ar complica lucrurile foarte mult.

Pensie nu poate obtine de la sot pentru ca nu lucreaza.
Poate primi insa avocat din oficiu daca vrea sa se complice si nu are venituri.
Sotul divortat are dreptul la pensie de intretinere daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei.


Sa luati in considerare faptul ca pentru prestatia compensatorie, casatoria trebuie sa fi durat cel putin 20 de ani, divortul sa fie pronuntat din culpa exlusiva a sotului parat, iar desfacerea casatoriei sa fi provocat un dezechilibru semnificativ in conditiile dumneavoastra de viata.
Prestatia compensatorie se poate solicita doar odata cu desfacerea casatoriei.



Daca optati pentru prestatia compensatorie nu mai puteti beneficia si de pensie de intretinere.


In afara de pensia de intretinere sau de prestatia compensatorie pe care le puteti obtine, in situatia in care culpa exclusiva apartine in totalitate sotului dumneavoastra, sunt aplicabile prevederile art. 388 din Codul Civil, respectiv dreptul la despagubiri.


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.am o situatie mai complicată. am 53 de ani, sunt casatorita ... carayuca carayuca Buna ziua.Am o situatie mai complica. Am 53 de ani,sunt casatorita de 32 de ani...doi copii majori.In urma cu trei ani,am suferit un AVC....in urma caruia am ... (vezi toată discuția)
Divort dupa 20 de ani de separare........ ciancu ciancu As dori sa ma sfătuiţi în următoarea problemă. Sunt separată de soţul meu de 20 ani .Din căsătoria noastră a rezultat un copil care acum este major. ... (vezi toată discuția)
Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă ... elena-ramona elena-ramona Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă în timpul căsătoriei am dobândit mai multe probleme de sănătate? Acum stau în chirie si ... (vezi toată discuția)