Salut!
Lucrez de la inceputul pandemiei de acasa la o corporatie din State ca si reprezentant relatii clienti.
Mai nou, am primit de la servici webcamuri pe care ar trebuie sa le montam pentru ca angajatorul sa se poata conecta neanuntat sa verifice daca suntem la PC, aceasta fiind una dintre conditiile pentru a putea lucra de acasa.
Am o mare reticenta pentru astfel de lucruri. Ma putati ajuta cu un sfat privind legalitatea unor astfel de practici? Multumesc frumos!
Bună ziua,
Potrivit legislației din România este legal:
Codul muncii, Art. 109.
Contractul individual de muncă la domiciliu se încheie numai în formă scrisă şi conţine, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) precizarea expresă că salariatul lucrează la domiciliu;
b) programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să controleze activitatea salariatului său şi modalitatea concretă de realizare a controlului;
Poate fi o problema in modul cum orientati camera de supraveghere pentru ca aceasta sa capteze numai imagini cu dvs. si activitatea dvs.
Nu uitati sa intrerupeti camera in afara orelor de program mentionate in CIM.
Lucrati la o corporatie din SUA care e foarte posibil sa fie inregistrata in nu stiu ce insule. SUA nu au GDPR. Legislatia care va este aplicabila e cea din SUA. Consultati un avocat din SUA sa va lamureasca.