Parintii mei sunt divortati de peste 30 de ani. Nu am avut absolut nici o legatura cu tatal meu. Nu i-a pasat, nu a platit pensie alimentara, nimic.
Recent am primit o notificare de la primaria localitatii in care a locuit tatal meu prin care mi se cer documentele de proprietate pentru casa in care tatal meu a trait pentru taxe si impozite.
De la primarie am aflat ca tatal este decedat de 16 ani.
Casa in care tatal meu a trait a apartinut parintilor lui, respectiv bunicilor mei.
De asemenea tot de la primarie am aflat ca taxele si impozitele aferente proprietatii respective nu au mai fost platite de zeci de ani. In actele primariei figurand bunicii mei de unde eu inteleg ca tatal meu nu a facut succesiunea. Bunicii sunt si ei decedati.
Cum eu nu am avut nici o legatura cu tatal nu am stiut de atatia ani ca a murit, nu s-a facut nici o succesiune si nu detin nici un act de proprietate.
Nu inteleg de ce primaria imi trimite o notificare dupa 16 ani de la deces. Cand nu s-a facut succesiunea nici macar dupa bunici.
Mentionez ca tatal meu a fost unicul mostenitor al bunicilor iar eu fiind unicul mostenitor al tatalui meu m-ar interesa sa fac succesiunea dar, nu stiu cum se procedeaza cu datoriile neplatite de atatia ani.
Dupa ce ca nu l-a interesat niciodata de mine si nu a contribuit cu nimic nu mi se pare normal sa platesc acele datorii.
Cum ma sfatuiti sa procedez in aceasta situatie? Ce se mai poate face dupa 16 ani?
Buna ziua,
Succesiunea o veti face la notar.
In ce priveste debitele datorate, ce este mai vechi de 5 ani, se prescrie. Si oricum debitul datorat nu poate depasi valoarea masei succesorale.
Evident ca prin acceptarea mostenirii si deschiderea succesiunii inseamna ca acceptati si debitele datorate.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă acceptați succesiunea acceptați automat și datoriile neplătite pe ultimii 5 ani. Alte datorii nu cred că mai are după 16 ani de la deces, și oricum ar fi termenul prescris.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă creditorul (primăria) a trimis somații care au întrerupt prescripția în toți acești 16 ani, va trebui să plătiți impozitul pe 16 ani. Asta doar dacă creditorul a stăruit în executare prin somații oficiale în toți acești 16 ani.
Eu consider că valoarea casei este mult mai mare decât cuantumul impozitului, chiar și pentru 16 ani.
Da, in toti acesti ani primaria a trimis somatii, ultima trimisa fiind in 2019. Nu inteleg cum au trimis atatea somatii avand in vedere ca tatal este mort de 16 ani si bunicii ( pe numele caruia au fost emise somatiile ) morti de zeci de ani.
Eu neavand absolut nici o legatura cu tatal in toti acesti ani, nu inteleg de ce acum imi trimit mie notificare dupa 16 ani pentru acele impozite si taxe.