avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Se da 1 tata , 60 ani cu diagnostic de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Se da 1 tata , 60 ani cu diagnostic de dementa si ...

Buna ziua. Se da 1 tata , 60 ani cu diagnostic de dementa si 2 fice. Fica 1 il ia pe tata si merge la notar, la care face un contract v-c cu intretinere. Din moment ce are diagnostic de dementa, poate notarul doar sa ii puna catwva intrebari sa vada daca e lucid in momentul ala si sa incheie contractu ? Asta a si facut. Poate fiica 2 sa anuleze contractul tinand cont ca a semnat 1 act suferind de dementa, chiar daca mai are momente de luciditate ? Cum se poate anula, de ce e nevoie ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: vasi2007 , utilizator 08:05, 15 Septembrie 2023
Daca tata este pus sub interdictie prin hotarare judecatoreasca definitiva, contractul este nul de drept. Daca nu, trebuie sa intentati un proces pentru anularea contractului in care proba esentiala este expertiza medico-legala de stabilire a discernamantului. Diagnosticul de dementa nu este suficient, trebuie obligatoriu efectuata expertiza.
Ok, am inteles. Dar, ca e si un dar, daca pe durata procesului, el decedeaza, ce se intampla ? Procesul continua ? Sau se poate incepe proces si dupa deces?
In ipoteza in care tatal Dvs. decedeaza inainte de efectuarea expertizei, procesul continua insa expertiza se va face pe baza actelor medicale.
Și dacă comisia de expertiză de la IML constată că are discernământ, pierdeți procesul. Trebuie să aveți în vedere și această variantă.
Dar contractul de întreținere încheiat cu sora dvs nu poate fi atacat în instanță decât de tatăl dvs, daca nu sunt respectate clauzele.
Dvs nu prea aveți calitate procesuală în această speță, cât timp tatăl trăiește. Iar tatăl are dreptul să refuze să se supună unei expertize IML. Nu-l poate obliga nimeni să se lase expertizat.

Trebuie să aveți în vedere toate variantele pe care este posibil să le întâmpinați.
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2021
Dapix, utilizator
Daca la momentul incheierii contractului in forma autentica, tatal Dvs. era bolnav psihic si nu avea capaciatea psihica de apreciere a continutului si a consecintelor care rezulta din semnarea actului, nu exista manifestare de vointa savarsita cu intentia de a produce efecte juridice. Prin urmare, consimtamantul in atare situatie lipseste, actul astfel incheiat fiind lovit de nulitate absoluta. Este adevarat insa ca tatal Dvs. poate refuza expertizarea, insa cazurile de acest fel sunt destul de rare.
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2021
Cabinet de avocat "Elena Viorica Mavhima", Avocat

Alte discuții în legătură

Contractul de întreținere poate deveni nul chiar dacă persoana a fost expertizate medico legal? Iordanabaltatu Iordanabaltatu Persoana expertizata medico legal cu acceptul pentru un contract de intretinere dar cu diagnostic de dementa în boala parkinson poate deveni nul chiar dacă s ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, bunicul patern al copilului meu de 6 ani, bunic de ... Anastasia gar Anastasia gar Buna ziua, bunicul patern al copilului meu de 6 ani, bunic de 75 ani cu probleme mari de sanatate neuro psihiatrica (boala Parkinson, dementa, sindrom anxios ... (vezi toată discuția)
Actiune in anulare- sanse /se poate invoca nulitate absoluta ? ELENA GABRIELA ELENA GABRIELA 1.In anul 1940 bunicul meu cumpara teren loc de casa,cu casa construita pe el.(asa este specificat in actul de vanzare ).Actul de vanzare este incheiat la ... (vezi toată discuția)