avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se poate face cand doar unu vrea sa divorteze?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se poate face cand doar unu vrea sa divorteze?

Va rog sa imi spuneti ce se poate face cand doar unul din soti doreste sa divoreze. Preizez ca nu exista copii si sunt motive intemeiate pentru divort. Exista un bun comun, e vb de un teren. Cel care are o relatie extraconjuala nu vea sa divorteze, insa cale de impacare nu mai exista. Ce e de facut ?
Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Denisa Stanca , Avocat 17:09, 4 Ianuarie 2010
Buna ziua. Cel care doreste divortul , depune cerere de divort la judecatoria competenta teritorial , respectiv judecatoria de la ultimul domiciliu comun al sotilor, atasand copie dupa certificatul de casatorie, actul de identitate, , dovada platii taxei de timbru . In cerere se mentioneaza motivele care au determinat luarea acestei decizii, se indica mijloacele de proba pe care reclamantul intelege sa le foloseasca . Daca exista si cereri accesorii divortului , cum ar fi partajul, se ataseaza si actul bunului de imartit.
Cel care doreste divortul, intorduce o actiune la instanta judecatoreasca competenta si daca are probe (de obicei martori) pe situatia de fapt expusa anterior, nu este necesar acordul celuilalt sot pentru desfacerea casatoriei.

Instanta analizand probele administrate va dispune in consecinta si va desface casatoria fie din cupla paratului fie din culpa comuna a celor doi soti...

Dupa divort, va urma partajul bunurilor comune.Va trebui sa reveniti cu amanunte daca aveti nelamuriri cu privire la partaj.:)
Puteti sa divortati din vina exclusia a sotului in culpa. Nimeni nu va poate opri sa divortati atunci cand raporturile familiale sunt grav vatamate, iar continuarea casatoriei este imposibila.

Referitor la partaj, acesta se poate cere odata cu cererea de divort sau printr-o actiune separata atunci cand va dori unul din soti. In cursul procesului, daca partile cad la invoiala se poate incheia o tranzactie, iar judecatorul va partaja bunul dupa voia acestora.

Exista mai multe posibilitati de partajare, fiind vb de un teren cel mai probabil se va efectua o expertiza prin care se va arata daca bunul poate fi partajat in natura.

CERTIFICATUL DE CASATORIE SE DEPUNE IN ORIGINAL
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
Denisa Stanca, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort bbtatiana bbtatiana Buna ziua! Am 2 intrebari: 1.Daca unul dintre soti nu doreste divortul, se poate pronunta si fara acordul acestuia? 2.Intr-un partaj conteaza din vina cui ... (vezi toată discuția)
Divort-va rog un sfat sterea sterea Buna ziua! Numele meu este flori si anm o mica problema pe care nu prea stiu cum sa o rezolv. Sunt casatorita de 5 ani si de aproape un an nu ma mai inteleg ... (vezi toată discuția)
Despre divort wap54 wap54 Am stabilit cu sotia sa divortam. Ea a parasit tara promitand ca in doua luni se intoarce si putem divorta la primarie sau notar. Acum nu mai doreste sa se ... (vezi toată discuția)