avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua! Am 2 intrebari:
1.Daca unul dintre soti nu doreste divortul, se poate pronunta si fara acordul acestuia?
2.Intr-un partaj conteaza din vina cui s-a desfacut casatoria?
Cel mai recent răspuns: Tifigiu Laura , Consilier juridic 16:16, 27 August 2012
Buna ziua,

Am doua raspunsuri :
1. Daca exista motive temeinice de divort, nu este necesar acordul celuilalt viitor fost sot, pentru ca Instanta sa adita cererea de divort;
2. La partaj conteaza doar contributia fiecarui sot la achizitionarea bunului comun. Vina poate duce la obligatia de plata a unor despagubiri, conform noului Cod Civil, dar asta nu are legatura cu partajarea evectiva a bunurilor din patrimoniul comun.
Va multumesc!
1.Dar daca nu exista motive temeinice?
2.In ce art. din CC se prevede obligatia de plata a unor despagubiri? Exista un astfel de precedent?
1. Daca nu exista motive temeinice de divort, este mult mai greu sa se obtina desfacerea casatoriei. Astfel, fie va trebui ca anterior cererii de divort sotii sa stea despartiti timp de 2 ani, fie sa dovedeasca ca starea de sanatate a sotului reclamant face imposibila continuarea casatoriei.
2. Art, 388Cod Civil
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
ContSters214341, utilizator
1. In cazul in care nu se poate realiza divortul prin acod sau divortul sin culpa comuna, sotul care doreste divortul va trebui sa convinga instanta cu probe nu doar din culpa celuilalt sot, ci si ca raporturile dintre soti sunt grav vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila.
2. In cazul uni partaj nu conteaza din vina cui s-a desfacut casatoria, deoarece in actiunea de partaj trebuie sa dovediti contributia la dobandirea bunurilor comune, sa dovediti poesesia si interesul atribuirii locuintei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort din culpa ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Ce diferenta este intre un divort din culpa comuna si unul din culpa sotului reclamat? Adulterul...simplu (adica fara parasirea domiciliului ... (vezi toată discuția)
Divort-va rog un sfat sterea sterea Buna ziua! Numele meu este flori si anm o mica problema pe care nu prea stiu cum sa o rezolv. Sunt casatorita de 5 ani si de aproape un an nu ma mai inteleg ... (vezi toată discuția)
Culpa...comuna sau exclusiva ralu_2008 ralu_2008 in afara de probele pe care le administreaza, exista un temei legal in functie de care judecatorul sa aprecieze desfacerea unei casatorii din culpa comuna sau ... (vezi toată discuția)