avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pe scurt. O persoana ce a locuit singura in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pe scurt. O persoana ce a locuit singura in apartament, este ...

Pe scurt. O persoana ce a locuit singura in apartament, este scoasa de la intretinere, internata la un azil. In continuare, administratorul imobilului incaseaza de la aceasta folosinta si intretinerea ascensorului, la fel ca si, de exemplu, o familie compusa din 7 persoane, care da aceeasi suma! Administratorul motiveaza ca liftul este platit in functie de suprafata locativa !!???.. si nu in functie de numarul de persoane care il folosesc zilnic. Unde este aberatia ? Pentru ca mi se pare absurd si ilegal sa platesti ceva ce nu folosesti !!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:03, 15 Martie 2021
Art. 82. / legea 196/2018- (1) Cheltuielile repartizate proporţional cu numărul de persoane
reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru asigurarea serviciilor de utilităţi publice
de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfăşoară activităţi în mod
curent în condominiu şi care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de
proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de
măsurare/înregistrare, fie datorită naturii şi caracteristicilor anumitor servicii, fie
din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile
asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea
apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor
comune, inclusiv a ascensoarelor
; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
(3) Modul de repartizare a cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte
printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
(4) Comitetul executiv stabileşte cotele de participare pe persoană la
cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire.
(5) Dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte în acest
sens, comitetul executiv stabileşte cotele de participare pe persoană la
cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe
lună, şi stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, au dreptul
de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie
să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale.

Mergeti la presedinte cu prevederea de mai sus si vedeti ce spune.
La art.82 este vorba doar de energia electrica, pentru functionarea (si a) ascensorului, care oricum va fi zero, din moment ce nu locuieste cineva acolo. Utilizatorul intreaba altceva, care este prevazut la art.85 :
Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Cheltuielile legate de intretinerea si reparatia ascensorului se platesc pe cota parte indiviza.Administratorul are dreptate.
Daca se merge pe acesta ipoteza , o persoana plecata doar un an de zile, la munca in strainatate de exemplu sau azil, cum este cazul de sus, are de plata 600 lei/an..Vi se pare o normalitate??? Mie , nu!.. Cum sa platesti un serviciu daca nu il folosesti?...Asta era intrebarea!
Intretinere si reparatii..poate da..NU insa si FOLOSINTA!..La asta ma refer!. Sta cineva minut de minut sa repare liftul?.. Intretinerea acestuia se face roi de cate ori se solicita si se face cu deviz!..Abia atunci dicutam pe repartrizarea cheltuielilor pe cota indiviza!Din discutiile cu alti administratori la blocuri cu ascensoare, acest serviciu NU se plateste ,! se platesc alte cheltuieli, salarii, etc.. nu insa si folosinta liftului!
Ultima modificare: Luni, 15 Martie 2021
viorel2001249, utilizator
Nu cred ca vi s-a pus pe lista cheltuielilor de intretinere utilizarea (folosinta) liftului.Nu exista in legea asociatiilor de proprietari o astfel de cheltuiala.
Puteti citi si dvs. ce scrie in lege, incepind cu art. 75, unde scrie foarte clar:
Articolul 75 (1)Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau intretinerea proprietatii comune si cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale.
[ link extern ]
Liftul nu este un serviciu asigurat de catre asociatie si nici vreo utilitate, cum ar fi apa, gazul, energia.
Liftul este trecut doar la art. 85 ca intretinere si reparatii si la art. 82 ca energie consumata (care se imparte pe numar de persoane, in cazul de fata zero ).

Daca prin absurd exista o astfel de rubrica - UTILIZARE LIFT- pe lista cheltuielilor de intretinere se poate contesta la presedintele de asociatie sau la compartimentul specializat din primarie, asa cum scrie la art. 28, sau se poate contesta in instanta.
Ultima modificare: Luni, 15 Martie 2021
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua asociatia de propietari din blocul unde locuiesc a ... telu telu Buna ziua Asociatia de propietari din blocul unde locuiesc a achizitionat un sistem de supraveghere video si refuza sa ne puna la dispozitie parola de acces ... (vezi toată discuția)
Modul de calcul mentenanta lift sniperm sniperm Modul de calcul mentenanta lift Buna ziua, Cu toate ca intrebari au mai fost puse,, legata de plata mentenantei liftului. Intre timp, a aparut ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli ascensor diablo diablo Buna ziua, Stau intr-un bloc construit in anul 2019 , la et 1 si as dori sa stiu daca este corect ca sa platesc cheltuielile legate de folosirea si ... (vezi toată discuția)