avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Venituri asimilate salariilor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Venituri asimilate salariilor

Buna ziua,


Am si eu o nelamurire legata de aplicarea Legii 448/2006 republicata, referitoare la drepturile persoanelor cu handicap. Mentionez ca am grad accentuat, pentru LES.

La articolul 26, pctul a) spune asa : scutire de impozit pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială.
Eu lucrez cu contract de colaborare la o firma de asigurari. Nu ar fi normal ca si comisionul pe care eu il incasez de la ei, sub forma de salariu, pentru ca pe extrasul de cont imi apare "virare salariu" sa se supuna aceleiasi legi si sa nu se impoziteze? Nu e tot un venit tot de natura salariala, chiar daca nu este constant?

Multumesc anticipat,
Ana-Maria
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:22, 8 Ianuarie 2010
Daca este obtinut in baza unui contract individual de munca, inregistrat la ITM, este venit salarial. Important este tipul de contract care sta la baza platii, nu ceea ce scrie in extrasul de cont.
Scrie contract de colaborare(agent) pe baza de comision. Deci trebuie sa ma interesez daca a fost inregistrat la ITM? Tin sa mentionez ca e pe perioada determinata de 1 an cu reinnoire automata.

Contractu de colaborare descris de dvs. nu este un contract de munca, si nu cred sa fie inregistrat la ITM. Consider ca veniturile inregistrate din acest contract nu sunt venituri salariale.

Va redau prevederile Codului fiscal despre ce venituri sunt asimilate salariilor (si pot fi avantual scutite de impozit pe venit salarial).
Art. 55. - (1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
(2) In vederea impunerii, sunt asimilate salariilor:
a) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;
b) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ;
c) drepturile de solda lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii;
d) indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome;
e) sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica;
f) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori;
g) sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, potrivit legii;
h) indemnizatia lunara a asociatului unic, la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale;
i) sumele acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice;
j) indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;
k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor.

(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
k1) veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la functia de baza;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului - de ce este influentata? BG BG Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca indemnizatia pentru cresterea copilului poate fi influentata de altceva decat de venituri profesionale ale parintelui ... (vezi toată discuția)
Impozit pe salariu la fundație tct tct Bună ziua, În cazul în care o fundație (organizație nonprofit cu activitate comercială limitată) dorește să angajeze o persoană ... (vezi toată discuția)
Facilitati fiscale pentru persoane cu handicap cernatlarisa cernatlarisa Doresc sa stiu care sunt facilitatile fiscale conform Noului Cod Fiscal, de care beneficiaza persoanele cu handicap grav/accentuat (vezi toată discuția)