avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Daca mama este dusa la azil, are pensie minima(800 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Daca mama este dusa la azil, are pensie minima(800 lei) diferenta ...

Daca mama este dusa la azil,are pensie minima(800 lei)diferenta ce trebuie suportata de familie(sot si copii)cum se plateste de fiecare in parte?Este diferenta de azil(casa de batrani)de stat sau privat?
Va multumesc f mult
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
va puneti de acord cine si cum plateste, daca se aduna banii ceruti, v-o interneaza, daca nu, nu.
despre costuri, intrebati concret, la fiecare.
Exista sanse sa gasiti mai ieftin la privat, la ong-uri care obtin si donatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2021
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este diferenta ,deoarece la azilurile private costurile sunt mai mari ,serviciile mai bune.etc.,Nu intereseaza dacă acoperiți diferenta si în ce mod(totul e sa platiti) în timp ce la căminele de stat (,unde locurile sunt putine)costurile sunt mult mai mici uneori fiind suficientă doar pensia persoanei internate.
Multumesc f mult,nu m am exprimat corect:mama este la azil privat,diferenta de la pensia mamei la costul azilului o suporta tatal.Intrebarea este daca sotul(tatal nostru)este obligat sa suporte diferenta si daca si copii sunt obligati sa participe la aceasta diferenta(intre pensia mamei si pretul azilului)sau daca legea stipuleaza fiecare cu cat trebuie sa participe.Cand m am referita daca estevdiferenta m am referit daca cota de participare a tatei si a copiilor este egala la privat cu cea de la stat.Va multumesc f mult si imi cer scuze pt incoerenta
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui să ajungeți la o înțelegere cu privire la cine și cât suportă.
Eu vă dau mai jos textele de lege relevante.

Art. 516. -

(1) Obligația de întreținere există între soț și soție, rudele în linie dreaptă, între frați și surori, precum și între celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Art. 519. -

Întreținerea se datorează în ordinea următoare:

a) soții și foștii soți își datorează întreținere înaintea celorlalți obligați;
b) descendentul este obligat la întreținere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulți descendenți sau mai mulți ascendenți, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) ...

Art. 521. -
(1) În cazul în care mai multe dintre persoanele prevăzute la art. 516 sunt obligate să întrețină aceeași persoană, ele vor contribui la plata întreținerii, proporțional cu mijloacele pe care le au.

Art. 522. -
În cazul în care cel obligat în primul rând la întreținere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanța de tutelă le poate obliga pe celelalte persoane îndatorate la întreținere să o completeze, în ordinea stabilită la art. 519.
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2021
romascanu, moderator
Va multumesc f mult
O zi excelenta va doresc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul ... sarbe sarbe Bună seara! Mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul lor ,până în august când s a îmbolnăvit și mi a cerut să o primesc la mine până ... (vezi toată discuția)
Obligatia fratilor la pensia de intretinere ilinca60 ilinca60 Fostul meu sot incearca pe diverse cai sa plateasca o pensie de intretinere cat mai mica pentru copilul sau minor. Invoca motive de sanatate si face dovada cu ... (vezi toată discuția)