O angajata care este insarcinata a instiintat ANGAJATORUL ca doreste reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore printr-o cerere si o scrisoare medicala de la un cabinet medical. Din raportul de evaluare de la medicina muncii inaintat si catre ITM se spune ca nu se recomanda concediu de risc maternal.
Noi ca angajator suntem obligati sa ii reducem timpul de lucru la 6 ore /zi la acelasi salariu brut? Cum instiintam salariatul ca i-am redus timpul de munca?....um model de astfel de instiintare exista?
Si trebuie sa anuntam si in Revisal reducerea timpului de munca...cu ce data se face aceasta modificare daca cererea salariatei are data de astazi si in ea nu precizeaza de cand ar dori reducerea timpului de munca?
OUG 96/2003
art.13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.
In speta, salariata are dreptul , iar angajatorul are obligatia.
Pe cererea respectiva, angajatorul poate pune rezolutia "De acord" si fara a mai emite vreo decizie in acest sens.
Recomandarea medicala primita de la medicul de familie se prezinta medicului specialist de medicina muncii care emite o noua fisa de aptitudine pentru lucrator, pe care mentioneaza "apt conditionat" pentru locul de munca ....., si nominalizeaza conditionarile, respectiv reducerea programului de lucru la 6 ore.
Medicul specialist de medicina muncii este cel care intocmeste dosarul medical al lucratorului/ gravidei.
HG 905/2017
art.3
(2) Angajatorii prevăzuți la art. 1 completează registrul în ordinea angajării persoanelor, cu următoarele date, fără a avea caracter limitativ:
......
g) durata timpului de muncă și repartizarea acestuia, în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parțial;
...
art.4
.....
(2) Orice modificare a datelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. d)-g) se transmite în registru cel târziu în ziua anterioară producerii modificării. Excepție fac situațiile în care modificarea se produce ca urmare a unei hotărâri judecătorești când înregistrarea în registru se face în termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunoștință de conținutul acesteia.
Buna ziua! In concluzie se transmite in Revisal modificarea cu privire la durata timpului de munca? Mai exact se bifeaza norma intreaga legi speciale si produce efecte din ziua urmatoare? Aceasta modificare se mentine pana cand salariata isi reia activitatea dupa CCC?
Va multumesc !