Am o angajata care este insarcinata a instiintatangajatorul ca doreste reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore printr-o cerere si o scrisoare medicala de la un cabinet medical. Din raportul de evaluare de la medicina muncii inaintat si catre ITM se spune ca nu se recomanda concediu de risc maternal.
Noi ca angajator suntem obligati sa ii reducem timpul de lucru la 6 ore /zi la acelasi salariu brut? Cum instiintam salariatul ca i-am redus timpul de munca?
Trebuie sa transmitem si in Revisal reducerea timpului de munca? Cu ce data se face aceasta modificare si cu ce articol?
Potrivit art.13 din OUG 96/2003, in baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.
Obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civil, conform caruia, unui drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a beneficia de reducerea timpului de munca ii corespunde obligatia angajatorului de a decide asa ceva.
Fie incheiati act aditional , prin emiteti o decizie de modificare a timpului de munca luata la cunostinta si comunicat de salariata.
Modificarea ar trebui sa sune cam asa in REVISAl:
- cim cu timp partial
- timp de munca 6 ore/zi
Modificare program lucru
ASL
Pentru a modifica programul de lucru de la 8 ore la 6 ore pentru o salariata gravida este nevoie de o decizie/act aditional la cim sau se opereaza modificarea ... (vezi toată discuția)