avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrator desemnat ssm
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrator desemnat ssm

Lucrator desemnat

Numit prin decizie, in fisa postului si in organigrama este trecut sub Managerul de HSEQ, acesta fiind si seful lui direct.

Cum vi se pare aceasta pozitie a lucratorului desemnat (ldssm)? Managerul de HSEQ raspunde in fata legii pentru eventualele neindepliniri din fisa postului a ldssm? Controale de la ITM, accident de munca, poate managerul sa dea cu subsemnatul? adaug ca firma nu are infiintat Serviciu intern de prevenire si protectie.Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:26, 23 Martie 2021
si tot aici ca uitam, daca fisa postului Lucratorului desemnat de ssm este aceea de Specialist ssm cor 226302, si in descriere sunt trecute trimiteri clare la SU si Mediu, inclusiv ISO 14001 si 45001? e corect legal? intreb pentru un pretin
Legal este astfel;
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-Art. 24.(1) Serviciul intern de prevenire si protectie se organizeaza in subordinea directa a angajatorului ca o structura distincta.
(2) Lucratorii din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.
(3) Angajatorul va consemna in regulamentul intern sau in regulamentul de organizare si functionare activitatile de
prevenire si protectie pentru efectuarea carora serviciul intern de prevenire si protectie are capacitate si mijloace adecvate.
Cele mentionate de dvs. ca fiind in realitate nu respecta aceste prevederi. Angajatorul are intreaga responsabilitate a nerespectarii legii, nu intermediarul (seful de serviciu).
Sunt foarte de acord cu dumneavoastra...spune legea ca serviciul intern p.p se organizeaza in subordinea directa a angajatorului, dar daca nu s-a infintat si avem doar ldssm? in lege nu spune de acesta ca trebuie sa fie in subordinea directa a angajatorului, desi asa este firesc...
Ma repet: intreaga responsabilitate apartine angajatorului.
Pe scurt, Managerul HSEQ poate fi doar sef serviciu intern de prevenire si protectie, pentru a avea lucratori desemnati in subordine, nu?

Alte discuții în legătură

Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie Akhenaton81 Akhenaton81 Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie in cadrul unei firme poate fi desemnat si lucrator desemnat ssm pe un santier in cadrul aceleiasi ... (vezi toată discuția)
In momentul de fata in cadrul companiei noastre avem un responsabil ... felicia.funariu@zoppas felicia.funariu@zoppas In momentul de fata in cadrul companiei noastre avem un Responsabil Protectia Muncii (functie interna), cu functie COR \"Manager\" - cod cor 112029, ca si ... (vezi toată discuția)
Bună seara! am o întrebare și în același timp o curiozitate. ... AndreiAndrei88 AndreiAndrei88 Bună seara! Am o întrebare și în același timp o curiozitate. Sunt Sef SVSU la un UAT, am și curs(diploma) de Inspector în domeniul securității și ... (vezi toată discuția)