Buna ziua , eu sunt cadru medical si lucrez in ture de 12 ore avand contract individual de munca semnat cu 8 ore inegal zi cu noapte . Vin cu urmatoarea intrebare pe care o adresez catre dumneavoastra cu rugamintea de a ma ajuta sa inteleg legea donatorului de sange : in baza unei adeverinte de donator , angajatorul are obligatia (sau eu am dreptul ) prin lege sa imi acorde "o zi libera de la locul de munca " platita din bugetul de Stat . . In cazul meu , vorbim despre o zi de munca echivalenta a 12 ore , insa angajatorul sustine ca imi sunt acordate numai 8 ore din cele 12 ! Acest lucru este legal ? Eu trebuie sa ma prezint la munca cele 4 ore ramase din cele 12 ? . Legea stipuleaza clar :"o zi de lucru de la locul de munca " si atunci nu cumva este o gresala de interpretare a legii de catre angajatorul meu ? Multumesc anticipat !
Carmen Dugan
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:
a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil; b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;'
.....
Prin urmare, legea se refera la o zi libera si nu la durata timpului de munca.