Viitorii soti , in anul 1990 intra intr-o relatie de concubinaj , in anul 1992 hotarasc sa cumpere apartamentul in care locuiau cu chirie , primit de la serviciu de sot, cu plata in rate pe 7 ani pe numele viitorului sot iar in anul 1993 se incheie casatoria dintre cei doi , locuind impreuna in apartament pana in anul 2017 cand se pronunta divortul cu acordul partilor. In anul 2020 fosta sotie cere in instanta recunoasterea dreptului de coproprietar in cota parte cu fostul sot , cerere respinsa de instanta ca neintemeiata pe motivul ca apartamentul este bun propriu al fostului sot si nu bun comun fiind cumparat inainte de incheierea casatoriei ,desi , mai mult de 6 ani ratele au fost platite de cei doi impreuna, fiind casatoriti legal .Este intemeiata hotararea instantei ? si daca nu , ce lege si art. din lege pot fii invocate de avocatul sotiei in recurs pt. a avea castig de cauza .Multumesc
Temeiul de drept pe care sotia si-a intemeiat cererea a fost unul gresit.
Trebuia sa se solicite un drept de creanta, nu drept de proprietate.
Mergeti cu hotararea la un avocat de data asta si vedeti daca se mai poate face ceva pentru calea de atac.
Daca apartamentul a fost cumparat inainte de incheierea casatoriei atunci este bun propriu al sotului iar sotia nu are un drept de coproprietate cu privire la imobil.
Sotia are insa un drept de creanta in ceea ce priveste contributia avuta la plata pretului apartamnetului, ceea ce inseamna ca sotul poate fi obligat prin hotarare judecatoreasca sa restituie suma cu care aceasta a contribuit la cumpararea apartmentului.
Raporturile juridice de drept material dintre parti sunt reglementate de vechiul Codul civil, intructa dispozitiile acestuia erau in vigoare atat la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, cat si la data incheierii casatoriei.
Este de analizat daca acest lucru mai poate fi solicitat in recurs sau trebuie formulata o noua cerere de chemare in judecata.
Nu este vorba doar de temeiul de drept (dispozitiile legale pe care v-ati intemeiat cererea de chemare in judecata), ci si de obiectul cererii (ceea ce ati solicitat instantei prin cererea de chemare in judecata) si probele pe care le-ati administrat in proces.
Aveti in vedere si faptul ca in recurs nu pot fi administrate alte probe noi, in afara de inscrisuri.
Multumesc celor doua doamne avocat pt. raspuns ,asi vrea sa mai precizez ca exista o intelegere intre cei doi fosti soti incheiata in fata avocatei sotiei ca sunt de acord cu impartirea apartamentului in cote egale iar in cazul ca unul dintre ei se razgandeste sa plateasca celelaltei parti suma de 50.000lei drept despagubiri .Are valoare aceasta intelegere? Multumesc
Actul de v.c a fost incheiat inainte de incheierea casatoriei dar ratele in foarte mare parte au fost achitate in timpul casatoriei lucru recunoscut de sot prin intelegerea dintre parti care a fost depusa la dosar, oare nu are nici o valoare?
Daca deja judecatorul s-a pronunțat asupra cererii si a dispus respingerea acesteia, cred ca va dati seama ca nu a avut nicio valoare acea înțelegere.
Imi este greu sa cred ca partile au avut avocați angajati. Acea înțelegere putea sa constituie un act de tranzacție iar judecatorul sa pronunte o hotărâre de expedient in baza lui.
Un avocat ar fi știut sa faca acest lucru.
Mergeți urgent cu sentința civilă la un alt avocat( alegeți unul din lista consultantior sau la cineva recomandat) si vedeti daca se poate face ceva.
Dvs ne furnizati informatii cu pipeta iar un sfat juridic nu poate fi dat in conditiile acestea.