avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Costuri si modalitate partaj judecatorie/notar ale ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Costuri si modalitate partaj judecatorie/notar ale unui imobil

Divortul s-a finalizat acum doi ani fara sa se faca partajul, fosta sotie vrea sa ceara acum partajul. Bunul principal este un imobil cumparat de cei doi in timpul casatoriei care a fost sediul societatii pe care ei au avut-o si care acum este in faliment cu datorii (sotul era administrator iar sotia asociat). Pentru a deschide societatea cu raspundere limitata sotul a facut un imprumut bancar la care sotia nu este codebitor si pe care il plateste doar el. Intrebari: unde este cel mai ieftin si mai usor sa ceara sotia partajul: la judecatorie sau la notar? Care sunt cheltuielile la care este ea supusa? Cum afecteaza datoriile societatii si imprumutul care este doar al sotului cota parte care ii revine sotiei.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 22:11, 27 Noiembrie 2011
Partajul nu se poate face la notar, numai la instanta.

Daca se inteleg, incheie o tranzactie si o prezinta la primul termen, instanta i-a act de tranzactie si pronunta o hotarare in consecinta.
Cel mai ieftin este la instata daca se apeleaza la un mediator.
Notarul nu face decat partaj voluntar, adica daca se inteleg coproprietarii.
Va trebui prin instanta, iar aici se vor imparti atat bunurile comune, cat si datoriile comune.
Imprumutul, chiar daca este pe numele sotului, fiind contractat in timpul casatoriei, este datorie comuna, si va fi calculat ca atare.
Taxa de timbru este de 3% la valoarea masei partajabile.
Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de partaj taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasii de parcurs pt. un partaj de comun acord si costul acestuia mihaela1276 mihaela1276 Buna ziua, Eu si fostul sot am achizitionat in timpul casatoriei doua apartamente prin credit ipotecar. Unul a fost deja achitat integral. M-am inteles cu ... (vezi toată discuția)
Partaj zero zero Buna ziua, revin cu urmatoarele nelamuriri. Am incheiat divortul in septembrie, asteptam sentinta, urmind ca apoi sa facem partajul \"amiabil\", din cite am ... (vezi toată discuția)
Partaj prin notar sau tribunal? cum e mai ieftin? elenusht elenusht Buna ziua, As vrea sa-mi acordati un sfat. Sotul meu a decis ca e mai bine sa ne despartim drumurile si trebuie sa ne divortam. Nu avem copii, insa avem ... (vezi toată discuția)