avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tura de noapte, sector privat. Vă rog sa ma ajutati ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tura de noapte, sector privat. Vă rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri. 1. Timp ...

Buna ziua,
Vă rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri.
1. Timp de 13 ani am lucrat tura de noapte, 2 saptamani/luna, la o companie in mediul privat. Vreau sa stiu daca exista o lege care stipuleaza faptul ca se acorda un supliment de vechime de 31,5% pt cei care lucreaza tura de noapte. Am primit o astfel de informatie, dar nu gasesc legea cu pricina.
2. In prezent lucrez in sectorul public. Avem trepte si gradatii. Daca se acorda suplimentul de vechime pentru tura de noapte, acesta se poate folosi oricand sau se calculeaza/e valabil doar pentru atunci cand ies la pensie? As vrea sa il folosesc pentru a obtine o alta treapta/gradatie.
3. Vreau sa cumpar un an de vechime, respectiv anul 2020. Daca am 35 de ani, pot sa fac acest lucru? Sau este posibil doar pentru cei care se pensioneaza anul acesta si nu au vechimea necesara?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lenasamic , utilizator 19:48, 23 Martie 2021
Nu exista niciun text de lege care sa prevada acordarea unui astfel de supliment.

OUG 163/2020
Articolul I
(1) Prin derogare de la prevederile din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la asigurarea în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare, și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
(2) Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
(3) Vârsta standard de pensionare este prevăzută în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul II
(1) Până la data de 1 septembrie 2021, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1. Modelul actului adițional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexa nr. 2.
(2) Contractul de asigurare socială, prevăzut la alin. (1), se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.
(3) La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:
a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
b) nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;
c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost militar, m.am transferat la mai, mi.am dat demisia si ... croberta croberta Am fost militar, m.am transferat la MAI, mi.am dat demisia si acum vreau sa ies la pensie. Poț cumpăra vechime în munca ? (vezi toată discuția)
Pensie parțial anticipata sarradicati sarradicati In aprilie \'17, am împlinit 57 de ani. Am un stagiu de cotizare de 31 ani si 3 luni. Din martie \'17 nu mai lucrez nicăieri. Am dreptul sa mai cumpăr ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 pt pfa-uri roxete roxete Buna ziua! Am un pfa sistem real din 2009; am platit contributai la pensii pana in oct 2012 iar din noiembrie am fost angajat si in alta parte, deci pt lunile ... (vezi toată discuția)