avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am stat cu chirie cu contract... Mi s-a spart o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am stat cu chirie cu contract... Mi s-a spart o țeavă la bucătărie ...

Am stat cu chirie cu contract... Mi s-a spart o țeavă la bucătărie și a fost inundat vecinul de dedesupt.. În urma acesteia am chemat un instalator care a schimbat țeavă defecta pe banii mei ca chiriaș.. Vecinul inundat și-a reparat apartamentul prin asigurare... Acum a venit de la asigurat sa facem plata... Eu ca chiriaș am plătit o parte din banii de asigurare , iar proprietarul nimic... Proprietarul dorește sa plătesc eu ca chiriaș toată acea asigurare... Cine trebuie sa plătească defapt????
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:00, 24 Martie 2021
Raspunsul este conditionat de clauzele contarctula asumate intre lovator si locatar
Daca defectiunea s-a produs in timpul derularii contractului d elocatiune,normal ar trebui ca dv sa achitati c/v prejudiciu generat de inundatie
In perioada contractului,locatarul raspunde de starea tehnica a istalatiilor si utilitatilor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sarcina reparatiilor este stabilita de articolul urmator din Codul civil:

Art. 1788
Sarcina reparaţiilor

(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit Art. 1799.

(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.

(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.

(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.

[ link extern ]

Daca acea teava s-a spart din cauza utilizarii curente, adica folosinta obisnuita, tot in sarcina dvs. sunt si despagubirile.
Daca teava s-a spart din cauza vechimii, sau coroziunii e vina proprietarului (locatorului) ca nu a schimbat-o la timp .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mașina de spălat s-a stricat și trebuie înlocuită - cine trebuie s-o cumpere, proprietarul sau chiriașul? radu elefterescu radu elefterescu Buna ziua,am inchiriat un ap.pe o perioada mai lunga si in al patrulea an de inchiriere se stricamasina de spalat si trebuie schimbata,cine plateste ... (vezi toată discuția)
Imputare termopan fisurat/crapat/spart SebastianTM SebastianTM Buna seara...am o intrebare...sunt chirias intr-un spatiu comercial( proprietar de magazin) si am constatat ieri ca e geamul termopan din interior este ... (vezi toată discuția)
Infiltratii de apa planseu, somatie reparare grigorehoratiu20000 grigorehoratiu20000 Buna as vrea si eu sa ma lamuresc cu o problema De curand ma m mutat cu familia in chirie eu sotia si fetita noastra de 6 luni .Zilele acestea am avut o ... (vezi toată discuția)