Buna seara,
Sunt Lydia si am si eu cateva intrebari de pus, am nevoie de cateva indrumari legale.
Tatal meu a decedat acum cateva luni, mama si ea este decedata dar cu ceva ani in urma.
Au ramas in urma decesului tatei o locuinta si ceva economii la CAR. Mentionez ca dupa decesul mamei nu a fost efectuata succesiunea, tata nu si-a dorit a o efectua iar lucrurile au ramas asa cum si-a dorit el.
Eu mai am o sora, atat eu cat si ea avem copii. Sora mea considera ca la succesiune ar trebui sa intre si copiii nostri, motiv pentru care vad ca nu vrea sa mergem la Notar pentru a efectua cele necesare, vrea sa mergem la tribunal.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine care este de fapt procedura de acceptare a masei succesorale, unde anume se efectueaza ea si cine sunt cei indreptatiti sa se inscrie la succesiune.
Daca nu a fost efectuata masa succesorala dupa decesul mamei acum suntem pasibile de a achita taxe suplimentare?
Va multumesc.
Cu stima,
Lydia
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Copiii dvs sunt descendenți de gradul 2.
Pana la ei, sunt descendenții de gradul 1. Adică dvs si sora.
Atat timp cat dvs, copiii sunteti in viata, nepoții nu au de ce să vină la succesiunea bunicilor. Se aplica principiul proximitatii gradului de rudenie. Rudele mai apropiate in grad, le înlătură de la succesiunea pe cele mai îndepărtate.
Dacă nu ajungeți la un acord cu sora, va trebui să vă adresați instanței.
Declarația de acceptare a succesiunii se da la orice birou notarial, in termen de 1 an de la deces.
Dacă procedura succesorala nu este finalizată în termen de 2 ani de la deces, veti avea de achitat în plus și un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Intai dezbateti succesiunea dupa mama si apoi dupa tata, copiii dvs va mostenesc pe voi, nu pe bunici, cat sunteti in viata.
Incercati sa mergeti cu sora la un avocat, acesta poate si media conflictul daca ar fi vb de unul. Poate sora doar nu stie legea si o lamureste avocatul ca in instanta se cheltuie mai mult pt acelasi rezulat.