avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ridicare dividende dintr-o firma
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ridicare dividende dintr-o firma

Buna ziua...care sunt conditiile ca un sociat unic sa poata ridica dividente din propria firma?...de exemplu daca retrage lunar o suma de bani din banca...si la final de an hotaraste ca in functie de banii ridicati sa fie trecuti pe dividende...se poate?plateste impozit la ei nu 5%?

si mai trebuie ca firma sa aiba profit nu?
si daca se hotaraste virarea dividentelor nete direct in contul administratorului din banca...se poate?
inregistrarile contabile care ar fi?

multumesc
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:59, 29 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In timpul anului puteti efectua repartizări interimare de dividende care se înregistrează în contabilitate și se reflectă în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari, respectiv asociați. Pentru aceasta aveti obligația să întocmiti situații financiare interimare.

Da, trebuie sa aveti profit pt repartizarea de dividende interimare sau anuale.

Nu administratorul primeste dividendele, ci asociatul. impozitul fiind de 5%. Daca asociatul primeste impreuna cu alte venituri, plafonul de 12 salarii minime, se va datora si contributie de sanatate de 10% la acest plafon (art. 170 din CF).

Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoatere bani din firma Robert - Pană Robert - Pană Am o curiozitate va rog, Sunt singurul din firma, fara angajati, doar eu aduc venit firmei, dar nu sunt angajat ci doar administrator, sa zicem ca am ... (vezi toată discuția)
Ridicare dividende SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Buna seara. am si eu o nelamurire.Administratorul doreste sa ridice dividende din profitul din anul in curs.Cum se procedeaza in aceasta situatie, ce fac in ... (vezi toată discuția)
Reflectare dividende interimare in binant interimar cristina3333 cristina3333 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare. M-ar ajuta daca puteti mentiona articolele legislative care sa sustina raspunsul dvs. In ... (vezi toată discuția)