avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara, Sotul meu lucreaza la o firma de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara, Sotul meu lucreaza la o firma de distributie a gazelor, ...

Buna seara,

Sotul meu lucreaza la o firma de distributie a gazelor, si periodic programul de lucru se modifica astfel: ex. de vineri pana sapt.urmatoare joi, la dispozitia angajatorului, zi si noapte. Un fel de program 'de garda' de o saptamana cu cateva ore de somn.

As vrea sa va intreb cat este de legal acest program si care sunt caile legale de contestare a acestuia.

Nu exista anexa la fisa postului/ contract de munca cu semnatura angajatului pt o baza legala a acestui tip de program.

Cu alte cuvinte, pt ca nu vor sa angajeze oameni astfel incat sa se lucreze in 3 ture, s-a creat acest program cu care angajatii sunt sau nu sunt de acord, il suporta.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 26 Martie 2021
1. Art.117 C.mun. : Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

2. Art.16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
.....

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nesemnare contract de munca Bratu mioara Bratu mioara Buna ziua am si eu o problema sefa unde lucrez spune ca mi a facut contract onlaine fara ca eu sa semnez esteposibil asa ceva (vezi toată discuția)
C.i.m nul Bejan Felix Bejan Felix Buna ziua Sunt angajat ca si sofer cat.B ,în luna decembrie am avut un accident de circulatie in timpul programului In urma constatări poliției eu am ... (vezi toată discuția)