avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună dimineața. În baza cărei legi trebuie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună dimineața. În baza cărei legi trebuie angajatorul sa ...

Bună dimineața. În baza cărei legi trebuie angajatorul sa reducă programul de lucru al gravidei?
Am dus la munca adeverinta de la dr ginecolog, scrie ca îmi servește la reducerea timpului de munca din cauza amenințării cu avort. Acum răspunsul angajatului ca nu exista o baza legala pt asa ceva și ca nu știe cu cât sa reducă programul și pt cât timp. Eu lucrez 8 ore, doar în picioare. Cine hotărăște cu cât se reduce?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:05, 26 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 96 din 14 octombrie 2003, art.9, alin.(1) si (2)

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
OUG nr. 96 din 14 octombrie 2003 privind protecția maternității la locurile de muncă
art. 13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.
Am dus adeverinta si mi-a spus ca trebuie sa scrie medicul cu cat imi recomanda reducerea timpului si pe ce perioada! Stiam ca doar la cei ce au program mai mic de 8 ore se mentioneaza cu cat se reduce,la programul de 8 ore se reduce standard cu o patrime pana la noi restrictii (concediu de risc maternal) sau prenatal. Sustine sus si tare ca imi trebuie alta adeverinta ca aia nu e buna ca nu scrie cu cat se reduce programul de lucru si pentru ce perioada! Este adevarat sau face un abuz?
II puteti spune ca o sa faceti plangere la ITM daca nu respecta prevederea legala.
Sau puteti merge la medicul de familie, acesta va ofera recomandarea fe la Art. 13 din OUG si o depuneti la angajator.

Ati primit vreo evaluare a locului de munca de la angajator privind riscurile de la locul de munca ce va pot afecta pe dvs. ( statul mult in picioare...)?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea este clara : aveti dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale ... prin urmare, reducerea este 1/4 din durata timpului de munca.

Alte discuții în legătură

Drepturile gravidei la locul de munca - noul cod de munca diana16_ela diana16_ela Stiti care sunt drepturile gravidei la locul de munca? cate ore poate lucra?Adica daca de la 8 ore se poate reduce la 6 ore?Multumesc (vezi toată discuția)
Referitor la art. 13 din oug 96/2003 - reducere program salariata ... OanaMind OanaMind Referitor la Art. 13 din OUG 96/2003 - reducere program salariata insarcinata \"In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate ... (vezi toată discuția)
Program redus salariata gravida vmkriss vmkriss Daca o salariata face cerere cu reducerea programului de munca la 6 ore pe zi si alatura scrisoarea medicala data de medicul ginecologic, m-ai are nevoie de la ... (vezi toată discuția)