avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Socrul meu provine dintr-o familie cu 5 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Socrul meu provine dintr-o familie cu 5 copii. La ...

Buna ziua.
Socrul meu provine dintr-o familie cu 5 copii. La varsta de 20 ani el a fost infiat ( cu efectele filiatiunii firesti) de o alta familie. Chiar daca a fost infiat el a pastrat legatura cu familia biologica.
Dupa decesul tatalui biologic al socrului meu, in urma succesiunii, la masa succesorala a intrat si socrul meu cu cota parte ca toti ceilalti frati biologici. Dupa moartea mamei biologice, la masa succesorala iarasi a intra si socrul meu cu aceeasi cota ca toti ceilalti frati biologici.
Au mai fost vandute o parte din bunurile mostenite dupa parinti biologici si in toate cazurile socrul meu a intra cu aceeasi cota parte ca si ceilalti frati biologici.
Unul dintre fratii biologici ai socrului meu fiind vaduv si neavand copii, a fost foarte apropiat de sotul meu si spunea ca dupa moarte, bunurile lui sa fie mostenite de sotul meu. In 2020 acesta a murit subit si nu a apucat sa ii faca sotului meu nici un act pe bunurile lui.Sotul meu s-a ocupat de inmormantare.
Intrebarile sunt urmatoarele:
1) Socrul meu intra la mostenire dupa fratele lui biologic?
Precizez ca nici unul dintre fratii biologici ai socrului meu nu contesta calitatea de mostenitor a socrului meu, chiar daca acesta a fost infiat
2) Sotul meu are vreun drept la mostenire dupa fratele biologic al socrului meu ?
Cel mai recent răspuns: ana.carolina , utilizator 16:00, 29 Martie 2021
daca socrul e in viata, sotul dvs nu are drept de mostenire.
Legal, nici socrul daca a afost adoptat cu efecte depline.
da, socrul este in viata. Adoptia a fost facuta acum mai bine de 50 ani si asa cum am precizat, la toate procesele din anii precedenti referitoare la mostenirile dupa parintii biologici, socrul meu a intrat cu aceeasi cota parte cu ceilalti frati biologici (ultimul proces referitor la un bun mostenit dupa parintii biologici a avut loc in 2019).
Nimeni nu i-a contestat calitatea de mostenitor, chiar daca el a fost infiat.
Deci, are sau nu dreptul la mostenire dupa fratele biologic?

gi-jane2 a scris:

daca socrul e in viata, sotul dvs nu are drept de mostenire.
Legal, nici socrul daca a afost adoptat cu efecte depline.

da, socrul.
poate adoptia nu a fost cu efecte depline, cine stie?!
pe actul de adoptie intocmit in 1956 scrie ,,cu efectele filiatiunii firesti".
Si cu toate acestea, asa cum am precizat, intotdeauna ( la absolut toate procesele privind mostenirile dupa parintii biologici) a intrat la masa succesorala cu aceeasi cota parte ca toti ceilalti frati biologici.
Ar exista vreo posibilitate ca acum sa nu mai intre la mostenire dupa frate? ( asa cum am precizat, nimeni nu a contestat calitatea lui de mostenitor, fratii biologici considerandu-l frate si avand o relatie ff buna cu el, chiar daca a fost infiat)

gi-jane2 a scris:

da, socrul.
poate adoptia nu a fost cu efecte depline, cine stie?!

Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2021
ana.carolina, utilizator
pe actul de adoptie intocmit in 1956 scrie ,,cu efectele filiatiunii firesti".

cred ca trebuie studiata mai cu atentie hotararea judecatoreasca.
daca adoptia e cu efecte depline s0crul, pe parte legala, nu isi mai mosteneaza parintii , respectiv fratii.
Cand am zis ca are dreptul, am zis in ideea ca adoptia a fost cu efecte restranse, bazandu-ma si pe faptul ca au fost analizate cu atentie actele cand a fost vb de sucecsiunea parintilor si a intrat la mostenire.

Alte discuții în legătură

Mostenire IONEL1964 IONEL1964 Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea problema: Socrii mei (decedati) au avut impreuna doi copii , sotia mea si inca un baiat , care la varsta de ... (vezi toată discuția)
O family este formata din mama, tata si 8 frati, dintre care ... lauramaria2021 lauramaria2021 o family este formata din mama, tata si 8 frati, dintre care unul este infiiat potrivit ..filiatiunii firesti< in 1956 . in urma succesiunii dupa tata, la ... (vezi toată discuția)
Copilul infiat mosteneste averea tatalui biologic? Alenc Alenc Un copil infiat de cel de-al doilea sot al mamei, dupa moartea tatalui biologic, poate participa la masa sucesorala a acestuia? (vezi toată discuția)