avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatoarea problema:
Socrii mei (decedati) au avut impreuna doi copii , sotia mea si inca un baiat , care la varsta de 13 ani a fost infiat cu drepturi depline de catre o matusa a socrului care nu a avut copii.
Adoptia a fost efectuata doar in acte, acesta locuind in continuare in casa socrilor mei din momentul infierii (efetuata acum 30 de ani)- pana in prezent , intelegerea verbala fiind aceea ca fratele biologic al sotiei sa ramana in casa acestora sub rezerva intretinerii lor la batranete. Acest lucru nu s-a intamplat ,de cand socrii au devenit neputinciosi si pana la decesul lor de aceste probleme ocupandu-se sotia mea, fratele ei neparticipand cu nimic.
Mentionez ca soacra a murit in urma cu 4 ani iar socrul acum 1 an si jumatate , nefiind dezbatuta succesiunea dupa nici unul dintre ei.
As dori raspunsuri la urmatoarele intrebari :
- Daca fratele biologic al sotiei are drept la succesiune , acesta fiind infiat cu drepturi depline de catre matusa socrului meu
- In cazul in care doar sotia este mostenitoarea socrilor , dupa efectuarea succesiunii , cum il poate determina pe fratele biologic sa paraseasca locuinta sau sa primeasca despagubiri pentru ca acesta sa ramana acolo.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: N_&_K_43 , utilizator 13:35, 10 Ianuarie 2015
1.Daca, repet, daca adoptia a fost cu efecte depline, copilul adoptat nu-si mai mosteneste parintii buiologici, in schimb ii va mosteni pe parintii adoptivi.
2. Evacuarea se face simplu: sotia d-voastra, in baza certificatului de mostenitor, impreuna cu niste ajutoare (rude/prieteni), ii pune lucrurile in drum, cum se spune.
Sigur, e de preferat o cale amiabila.
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
DlGoe, utilizator
In urma adoptiei fratele sotiei a luat numele adoptatorilor, acestia din urma fiind trecuti in actele de stare civila ca parinti? daca da atunci fratele are dreptul la mosteirea parintilor adoptivi nicidecum la averea parintilor firesti. Mai demult exista o forma de adoptie asa zisa cu efecte restranse in care adoptatul mostenea averea ambilor parinti, dar asta se poate verifica usor din acte. Daca a fost infiat cu efecte restranse(infiere simpla) copilul poate lua numele parintilor adoptivi sau chiar numele reunite ale ambilor parinti firesti si adoptatori, dar la rubica parinti sunt inscrisi doar cei firesti. Uitati-va in certif.de nastere si daca la parinti are trecut numele adoptatorilor atunci e clar ca vorbim de o adoptie cu efecte depline si nu mai are niciun drept dupa parintii firesti.
Despagubiri nu poate sa primeasca decat daca ii face sotia dvs. fratelui biologic donatie sau ii vinde pur si simplu casa dar asta numai dupa ce ea a dezbatut succesiunea.
Evacuarea poate sa o faca doar prin instanta.
@justitiar
Daca tot ma talmaciti, hai sa va seminarizez nitel B-)
Verificarea felului adoptiei se face mergand la sursa, la actul care a dus la emiterea certificatului. Obervati diferenta?
Acel act este Hotararea instantei care a incuviintat adoptia.
Daca in Hotararea instantei este specificat faptul ca infierea s-a facut "cu toate efectele unei filiatiuni firesti", atunci este vorba despre o infiere cu efecte depline.
Daca vreau sa va evacuez dintr-un imobil care este proprietatea mea in cota de 1/1, credeti ca ma incurc cu instanta?!
D-voastra sa huzuriti in casa mea si eu sa stau sa ma uit peste gard :giggle:
Va azvarl in strada si va las pe d-voastra sa bateti pe la portile cui vreti: politie, parchet, instante.
Credeti ca veti reusi sa-mi anulati actul de proprietate? Asa ma gandeam si eu : NEVER!
Niste avocati harsiti in toate cele mi-au dat un sfat : cand esti cu cineva intr-o disputa asupra unui bun, cauta sa fii tu in posesia acelui bun.
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
DlGoe, utilizator
ca sa il evacueze din casa nu ii poate pune lucrurile in drum ,este ilegal.trebuie apelat in instanta si cu hotararea judecatoreasca il evacueaza,asta daca nu se inteleg intre ei!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. socrul meu provine dintr-o familie cu 5 copii. la ... ana.carolina ana.carolina Buna ziua. Socrul meu provine dintr-o familie cu 5 copii. La varsta de 20 ani el a fost infiat ( cu efectele filiatiunii firesti) de o alta familie. Chiar ... (vezi toată discuția)
Copilul infiat mosteneste averea tatalui biologic? Alenc Alenc Un copil infiat de cel de-al doilea sot al mamei, dupa moartea tatalui biologic, poate participa la masa sucesorala a acestuia? (vezi toată discuția)
Impartire mostenire cu frate infiat lilimurgoci lilimurgoci buna ziua. cum ar trebui sa procedez? in urma cu 23 ani mama si tata l-au dat spre infiere pe fratele meu, in varsta de 14 ani la acea vreme, surorii mamei ... (vezi toată discuția)