avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartire mostenire cu frate infiat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartire mostenire cu frate infiat

buna ziua.
cum ar trebui sa procedez?
in urma cu 23 ani mama si tata l-au dat spre infiere pe fratele meu, in varsta de 14 ani la acea vreme, surorii mamei mele. motivul din acte a fost "pt binele copilului" deoarece noi stam in provincie, matusa mea locuieste in bucuresti si s-au gandit ca ar fi mult mai bine pt el sa mearga acolo, tinand cont de faptul ca ei nu au alti copii.despre mama si tata ,in ancheta efectuata ,au spus ca nu sunt in stare sa se ocupe de el pt ca sunt bolnavi, nu stiu ce au specificat: boala fizica sau mentala ( ei nu au nimic, au facut acest lucru ca sa se poata face infierea). fratelui meu i-a fost schimbat inclusiv certificatul de nastere in care nu mai figurau ca parinti mama si tata, ci unchiul si matusa.
ACUM: am vorbit cu mama si vrem sa facem impartirea "averii". mama si tata au o casa la tara, un loc de casa si ,cred, vreo 4 ha de pamant arabil , iar mama mai are o casa mostenita de la parintii ei , pamantul arabil lasandu-i-l surorii mamei (cea care l-a infiat pe fratele meu). vorbind cu mama, a hotarat sa imi lase mie tot ce au ei la tara (casa, locul de casa si pamantull arabil aferent) si fratelui ceea ce au mostenit , mama si sora ei,de la parintii lor(mentionez ca bunica inca traieste, dar actele sunt pe numele mamei, repectiv matusii mele);casa si pamantul arabil aferent. mama considera ca este o impartiere mai mult decat echiatabila intrucat fratele va mosteni si ceea ce are matusa, nu?( si are destul, o avere estimata la aprox 300 000 euro<apartamente , tablouri, bijuterii>).
INTREBARI: ce trebuie sa facem ca sa se poata face"impartirea"?
e nevoie de semnatura fratelui meu pt ceea ce vrea sa-mi lase mie mama, si invers, pt ce vra sa-i lase mama fratelui meu?
e nevoie de carte funciara pt un "contract de intretinere"?
am nevoie de cateva sfaturi ca sa stiu de unde sa incep, pt ca nu vreau nici ca fratele meu sa iasa in pierdere( e normal sa-i ramana si lui ceva de la parintii lui), nici sa ramanem dupa moartea parintilor sa ne plimbam prin tribunale, deoarece el a inceput sa o intrebe pe matusa mea de ce a fost nevoie sa sa faca si schimbarea de nume.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 11:16, 24 Septembrie 2011
In primul rand, trebuie sa vedeti ce fel de adoptie a fost facuta la acea vreme, ptr.ca acum 23 de ani se faceau adoptii cu efecte depline si adoptii cu efecte restranse. (doar din 1997 exista un singur fel de adoptie).
Daca e cu efecte depline: Ca urmare a adoptiei, adoptatul (fratele) pierde legaturile cu familia fireasca, iar rude ii devin rudele adoptatorului. Cu alte cuvinte, mama si tatal biologic nu mai sunt parintii lui, ci adoptatorii (se naste a doua oara) iar locul nasterii nu mai este cel real, ci domiciliul adoptatorilor. De aceea, se schimba si certificatul de nastere. Daca nu mai are legaturi de rudenie, nu are nici drept de mostenire. Deci, tot ceea ce lasa mostenire parintii dvs., vi se cuvine dvs. si nimic fratelui dvs. (care va mosteni de la parintii si rudele lui "cele noi"). Daca mama dvs. doreste totusi sa-i dea ceva fostului frate, o poate face doar prin donatie, nu prin imparteala, pentru ca imparteala se face numai intre descendenti, iar fratele dvs. - ca urmare a adoptiei - nu mai este descendentul mamei dvs si nici fratele dvs.
Daca insa e adoptie cu efecte rastranse, atunci adoptatul (fratele) pastreaza legatura cu familia fireasca, si deci si dreptul de mostenire, devenind ruda numai cu adoptatorii, nu si cu rudele acestora. In acest caz, parintii pot face o imparteala de ascendent, la notar. Nu e nevoie de semnatura celor care primesc bunurile, ci doar a celor care dispun de ele (in speta, parintii).
mama ii poate vinde fiului natural ce a mostenit sau cea dobandit de la parintii ei, nu are nevoie de semnatura dvs.
pt ce va ramane dvs, nu e nevoie sa faceti nimic, va veti mosteni parintii singura, ca unic copil
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
gi-jane2, moderator
revin cu detalii si as dori lamuriri daca mi le poate oferi cineva.

mama mi-a dat decizia pe care au primit-o la final de la autoritatea tutelara (in feb. 1990)si in ea sunt specificate urmatoarele:

- persoanele Y si Z ( parintii noi) citez: " solicita infierea, cu toate efectele unei filiatii firesti a minorului X.
- Avand in vedere ancheta sociala si actele de la dosarul de infiere, din care rezulta ca infierea se face in interesul minorului, precum si faptul ca sund indeplinite conditiile cerute de lege pt incuviintarea infierii.
- In baza dispozitiiilor art 73 si art 79...(sau 75<unele cifre din document nu se inteleg foarte bine, sunt cam sterse> ) din codul familiei, art 53 ...(sau 93, iar nu inteleg) si mai sunt trecute alte doua articole care nu se inteleg...
decide:
art 1: se incuviinteaza infierea cu toate efectele unei filiatii firesti a minorului X, fiul lui A si B(parintii naturali), ceruta de catre Y si Z(parintii adoptivi)
art 2 :infiatul va purta in viitor numele de familie...(al parintilor adoptivi)"

Este ceea ce am reusit sa descifrez din acest act.
ce se intelege: e adoptie cu efecte depline sau adoptie cu efecte restranse?

daca vrea sa desfaca infierea (adoptia) ,fratele meu in varsta de 36 ani , o mai poate face acum conf art 81 din legea de mai sus?( eu nu stiu daca acest articol mai e in vigoare)


Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
lilimurgoci, utilizator
Fratele dvs a fost infuat cu efecte depline din ce spuneti, asta inseamna ca legaturile de rudenie cu parintii naturali nu mai exista, deci el nu arre dreptul la nimic in ceea ce priveste mostenirea legala. Este strain de succesiunea parintilor dvs. Insa daca mama dvs doreste sa l gratifice din timpul vietii prin donatie sau testament este cu totul altceva. Se poate face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai am drepturi sau nu?! remus39 remus39 La varsta de 28 ani am fost infiat de catre o matuse(acest fapt sa petrecut pe timpul comunismului). 1): Doresc sa stiu daca mai am drepturi dupa parintii ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire ionescumihai ionescumihai Buna ziua, Mama mea a fost infiata dupa decesul parintilor de fratele tatalui ei; avem un act, prin care mama celor doi tati ai ei a dat fiecaruia cate 2 ha ... (vezi toată discuția)
Lamurire mariana 49 mariana 49 Buna ziua. Am si eu cateva intrebari la care astept si eu un raspuns. Mi-a decedat mama iar noi suntem 3 frati din care unul a fost infiiat de catre bunica din ... (vezi toată discuția)