Unde putem sesiza abuzuri Pt medicina muncii făcute de către angajator dar folosind clinica medicală ca și instrument . Fisele de aptitudine med muncii sunt eliberate in avantajul angajatorului ... fisele sunt trimise la angajator și nu sunt eliberate de către clinica direct angajatului pe motiv ca așa ar avea o înțelegere contractuala .
Deși cred ca aceste “înțelegeri” încalcă dreptul pacientului . Și este clar ca numai transparentă nu exista in toată aceasta înțelegere .
Unde putem raporta acest tip de “procedura” deoarece angajatul are acces la rezoluție și te poate retrimite in clinica pe motiv ca nu sunt terminate evaluările iar in acest mod clinica îți modifica fisa de aptitudine Pt ca aceasta sa nu deranjeze angajatorul . Da , este real și comun in România numai ca angajații sunt tratati ca sclavi și necunoscători .
Așa ca revin cu întrebarea .
Unde se pot reclama abuzurile acestea ? Direcțiile de sân publica închid ochii și zic ca nu e de competentă lor ..
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-ART. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
-ART. 30 Persoana examinată poate contesta rezultatul dat de către medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă.
-ART. 31 Contestaţia prevăzută la art. 30 se adresează direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncă.
-ART. 32 Direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti desemnează o comisie formată din 3 medici specialişti de medicina muncii şi convoacă părţile implicate în termen de 21 de zile lucrătoare de la data primirii
contestaţiei.
-ART. 33 Decizia comisiei este consemnată într-un proces-verbal şi este comunicată în scris persoanei examinate medical.
-ART. 34 Concluzia procesului-verbal este consemnată în fişa de aptitudine, în care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.
In concluzie: puteti sesiza DJSP in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
HG 355/2007
Art. 17
Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
Art. 30
Persoana examinată poate contesta rezultatul dat de către medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă.
Articolul 31 Contestaţia prevăzută la art. 30 se adresează direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncă.
---------------
Art. 31 a fost modificat de art. III din HOTĂRÂREA nr. 1 din 4 ianuarie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 44 din 19 ianuarie 2012, prin înlocuirea sintagmei "autoritate de sănătate publică" cu sintagma "direcţie de sănătate publică".
Articolul 32
Direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti desemnează o comisie formată din 3 medici specialişti de medicina muncii şi convoacă părţile implicate în termen de 21 de zile lucrătoare de la data primirii contestaţiei.
---------------
Art. 32 a fost modificat de art. III din HOTĂRÂREA nr. 1 din 4 ianuarie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 44 din 19 ianuarie 2012, prin înlocuirea sintagmei "autoritate de sănătate publică" cu sintagma "direcţie de sănătate publică".
Articolul 33
Decizia comisiei este consemnată într-un proces-verbal şi este comunicată în scris persoanei examinate medical.
Articolul 34
Concluzia procesului-verbal este consemnată în fişa de aptitudine, în care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.
In concluzie... faceti o sesizare In scris catre DSP, cu numar de inregistare/data și solicitati ca raspunsul sa-l primiti tot In scris.
In sesizare puteti face referire la articolele din H:G: de mai sus
Nu vad de ce va deranjeaza ca angajatorul are acces la “Fisa de aptitudine”, de altfel un exemplar din fisa ii este destinat si are obligatia sa ataseze “Fisa de aptitudine” la “Fisa de instruire individuala” in domeniul securitatii si sanatatii in munca a lucratorului respectiv.
ART. 81 din NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 (4) Fişa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca şi va fi insoţita de o copie a ultimei fişe de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.
Dupa cum s-a aratat si mai sus puteti contesta rezultatul dat de către medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea in munca.
Lucrez la Leroy merlyn sun Plaza Directorul magazinului lmpreuna cu subalternul lui au făcut abuzuri ln fisa mea de medicina muncii am contestat la DSP iar cei de acolo au spus că,nu au trei medici să mă convoace pentru a stabili și a da un verdict este strigător la cer cum sunt mlna ln mlna uni cu alți iar eu un om de rând am rămas fără serviciu și nu am unde sa mă plng unde sa mi să facă dreptate de aceste abuzuri care le fac acest indivizi care sunt puși ln functii și care fac ce vor.Pe acest Director inuman de la magazinul Leroy Merlin san Plaza avlnd puterea ln mlna și fiind magazinul lui de la mămica lui de acasă face ce vrea el .Cum pot fi ajutat avlnd toate actele doveditoare ale acestor abuzuri făcute de acest Director de la Leroy Merlin sun Plaza.
Vorbele zboara, trebuia sa primiti raspuns scris de la DSP la contestatia dvs. daca ati facut-o in scris.
Puteti sesiza Ministerul sanatatii, in scris, cu nr. de inregistrare/ data si sa invocati OG nr. 27/ 2002 privind petitiile. Daca nu primiti raspuns scris in termen de 30 de zile de la data inregistrarii sesizarii, cu masurile dispuse, puteti deschide actiune in contencios administrativ impotriva institutiei statului.
Medicina muncii
Roman Tiberiu
Buna ziua. In anul 2012 am fost diagnosticat cu tulburare bipolara. De atunci si pana anul trecut am lucrat la acelas loc de munca. In fisa de aptitudine am ... (vezi toată discuția)