avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia invaliditate partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia invaliditate partiala

pensionarul cu gr.3 de invalid.isi poate plati, pentru cele 4 ore de munca la care are dreptul,asigurarile sociale?
poate face contract direct cu casa de asigurari sociale fara sa fie angajat?
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
licuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:50, 5 Ianuarie 2010
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
2. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
3. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
4.Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
5. Asa cum s-a modificat legea 19/2000 eu cred ca aveti voie sa incheiati un astfel de contract de asigurare.
6. Mergeti si la Casa de Pensii de care apartineti si vedeti si punctul lor de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata...contract cu casa de pensii gana gana o persoana care mai are de lucrat cateva luni pana la data cand sa poata sa isi depuna dosarul pt pensie anticipata, poate pt lunile astea ramase daca nu mai ... (vezi toată discuția)
Pfa traduceri - contract la casa de pensii JCiacli JCiacli Buna ziua, Am cateva intrebari referitoare la contractul cu casa de pensii care trebuie, sau nu, incheiat de catre o persoana fizica autorizata: 1. ... (vezi toată discuția)
Plata pentru vechimea in munca azalee azalee Buna ziua! Sunt somera sau mai bine zis sunt casnica, de 1 an si ceva am ramas fara un loc de munca si de atunci tot sunt in cautari. M-ar interesa cum as ... (vezi toată discuția)