Buna ziua!
Imi puteti spune daca este legal sa se foloseasca asa zisa stampila cu semnatura. Am deschis o societate noua si administratorul doreste sa-i fac o stampila cu semnatura a.i. sa se poata semna documente in absenta lui. Am mai auzit de astfel de stampile, darn nu stiu daca sunt sau nu legala sau daca se pot utilize doar pentru anumite documente.
Multumesc.
Semnatura nu este valabila decat in original, nu copiata. Stampila aceea are aceeasi valoare cu o copie xerox sau o pagina deja imprimata cu semnatura: nu este semnata si, prin urmare, nu este asumata de societate.
Este mult mai legal ca administratorul sa mandateze pe cineva cu drept de semnatura si de decizie in locul sau, in situatiile in care nu este prezent. Nicio semnatura, cu exceptia celei personale si a celui mandatat prin procura speciala, nu poate fi de drept substituita cu alta sau data de altcineva. O semnatura este opozabila numai celui ce si-o recunoaste si poate fi contestata de acesta. In acelasi timp imi este greu sa inteleg cum poate cineva sa ..."ofere" in mod permanent semnatura sa, pentru a putea fi pusa pe orice document, fara a avea cunostinta de continutul acestuia. Cert este ca o astfel de... stampila nu presupune obligatoriu existenta unui mandat special, forma nefiind prevazuta de nicio lege in vigoare. Iar pentru existenta mandatului, legea specifica tipurile de mandate (exprese sau tacite) si modul de exprimare a acestora. Consider ca forma de... mandat despre care puneti intrebarea, poate fi valabila numai insotita de incheierea unui inscris legal incheiat, care sa certifice aceasta forma de mandatare (este parerea mea juridica). In cazurile in care este valabil mandatul legal/tacit (de exemplu cazul semnaturii consilierului juridic), aceste cazuri sunt expres prevazute de legile in vigoare.
Intrebare.
Ce trebuie sa contina legal o stampila a unei PFA?
Pot fi incluse in amprenta stampilei anumite simboluri (contur de flori, pasari, semne geometrice etc.?