avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli de judecata

Cheltuieli de judecata
Buna ziua.Am terminat partajul,am platit prin oferta reala de plata prin executor,sulta si cheltuielele de judecata...(a și luat banii)...ca pe 7 oct 2020 sa primesc citatie prin care mi se cerea plata cheltuielilor de judecata pe cale separata...cica instanta a omis sa se pronunte...am avut 3 sau 4 procese unde am dus toate actele prin care dovedesc ca am platit astea chiar daca nu pe cale separata,oricum in hotarare scria cat este sulta si cat sunt cheltuielile de judecata.Astazi am citit pe site asta:Solutia pe scurt:Admite cererea formulata de petenta X,Dispune completarea dispozitivului deciziei civile nr...Tribunalul ia act ca intimata va solicita cheltuieli de judecata pe cale separata.Definitiva.Pronuntata azi ...iar solutia se va pune la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei.Document:Hotarare-completare dispozitiv....Va rog sa-mi spuneti la ce as putea sa ma astept?Sa-mi mai ceara sa platesc inca o data?cu toate actele doveditoare?multumesc
Dacă va formula un proces prin care ar solicita cheltuielile pe cale separată atunci faceți aparari si dovediți că au fost plătite.Ar trebui să consultați un av care să studieze hotărârile dvs si ss va spuna exact situatia.Este totusi ceva neclar probabil aveti mai multe dosare si le-ați încurcat.Cel puțin în dosarul.in care a cerut completarea dispozitivului nu aveați cum să platiti cheltuieli .Banuiesc că nu aveți av pt că altfel clarificati aceste probleme..
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Buna ziua,va multumesc pt raspuns...in Hotararea dupa care am facut oferta reala de plată la executor scria asa:"Obliga paratul(adica eu),la plata unei sulte de Xx,in favoarea reclamantei.Constata ca partile au efectuat CJ in cuantum total de X,din care reclamanta a avhitat X lei ,iar paratul y lei.Raportat la cotele retinute,obliga paratul la plata catre reclamanta a sumei X,reprezentand cheltuieli de judecata.Document:Hotarare....
Vă rooog...imi poate răspunde cineva???

cezyochi a scris:

Buna ziua,va multumesc pt raspuns...in Hotararea dupa care am facut oferta reala de plată la executor scria asa:"Obliga paratul(adica eu),la plata unei sulte de Xx,in favoarea reclamantei.Constata ca partile au efectuat CJ in cuantum total de X,din care reclamanta a avhitat X lei ,iar paratul y lei.Raportat la cotele retinute,obliga paratul la plata catre reclamanta a sumei X,reprezentand cheltuieli de judecata.Document:Hotarare....

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

1. Dvs. de unde ati luat cunostinta despre intinderea/cuantumul cheltuielilor de judecata, in contextul in care au fost cerute pe cale separata?

2. Este posibil ca suma consemnata de dvs. sa fie insuficienta.

3. Este posibil ca suma consemnata de dvs. sa fie anulata.

Va recomand sa va interesati la executorul ce a procedat la emiterea ofertei reale de plata daca suma consemnata a fost sau nu ridicata de beneficiar.

4. Consultati un avocat/o persoana cu pregatire juridica pentru ca riscati sa platiti de doua ori aceeasi suma.
Aveti in vedere ca o consultanta juridica in cazul dvs. va poate feri de probleme

5.. Mai jos puteti studia aceasta procedura:

TITLUL VIII
Procedura ofertei de plată și consemnațiunii
Domeniu de aplicare

Art. 1005. -
Când creditorul refuză să primească plata de la debitor, acesta din urmă este în drept să facă ofertă reală și să consemneze ceea ce datorează.

Procedura ofertei reale

Art. 1006. -
(1) În scopul prevăzut la art. 1.005, debitorul va face creditorului, prin mijlocirea unui executor judecătoresc din circumscripția curții de apel în care se află domiciliul ori sediul creditorului sau domiciliul ales al acestuia, o somație, prin care este invitat să primească prestația datorată.

(2) În acea somație se vor arăta locul, data și ora când suma sau obiectul oferit urmează să îi fie predat creditorului.

Acceptarea ofertei reale

Art. 1.007. -
În cazul în care creditorul primește suma sau bunul oferit, debitorul este liberat de obligația sa. Executorul judecătoresc va întocmi un proces-verbal prin care va constata acceptarea ofertei reale.

Consemnarea sumei sau a bunului

Art. 1.008. -
(1) Dacă creditorul nu se prezintă sau refuză să primească suma ori obiectul oferit, executorul judecătoresc va încheia proces-verbal în care va consemna aceste împrejurări.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1), debitorul, spre a se libera de datorie, va putea să consemneze suma sau bunul oferit la CEC Bank - S.A. sau la orice altă instituție de credit ori, după caz, la o unitate specializată, iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecătoresc care a trimis somația. Procedura de consemnare a sumelor de bani este obligatorie pentru unitatea la care urmează a se face consemnarea și nu poate fi condiționată de existența acordului creditorului. Consemnarea bunurilor se face în condițiile prevăzute de lege.

(3) Consemnarea va fi precedată de o nouă somație adresată creditorului în care se vor arăta ziua și ora când și locul unde suma sau, după caz, bunul oferit se va depune.

Anularea ofertei reale, urmată de consemnațiune

Art. 1.009. -
(1) După consemnare, executorul judecătoresc va constata, printr-o încheiere dată fără citarea părților, efectuarea plății și liberarea debitorului. Încheierea se comunică creditorului în termen de 5 zile de la întocmirea acesteia.

(2) În termen de 15 zile de la comunicarea încheierii prevăzute la alin. (1), creditorul va putea cere anularea acesteia pentru nerespectarea condițiilor de validitate, de fond și de formă ale ofertei de plată și consemnațiunii, la judecătoria în circumscripția căreia s-a făcut consemnarea. Hotărârea poate fi atacată numai cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

(3) Debitorul este considerat liberat la data consemnării plății, în afară de cazul în care se anulează oferta de plată și consemnațiunea.

Oferta de plată în fața instanței

Art. 1.010. -
(1) Oferta de plată poate fi făcută și în timpul procesului, în fața oricărei instanțe, în orice stadiu al judecății. În acest caz, prin încheiere, creditorul este pus în întârziere să primească suma sau, după caz, bunul. Dacă creditorul este prezent și primește prestația datorată, liberarea debitorului se va constata prin încheiere.

(2) În cazul în care creditorul lipsește sau refuză primirea prestației, debitorul va proceda la consemnare conform dispozițiilor art. 1.008 alin. (2), iar recipisa de consemnare va fi pusă la dispoziția instanței, care, prin încheiere, va constata liberarea debitorului.

(3) Încheierile prevăzute la alin. (1) și (2) se atacă numai odată cu fondul, cu excepția celor date în recurs, care sunt definitive.

Alte discuții în legătură

Mă aștept la o executare silita, deoarece creditorul refuza primirea banilor trimiși de mine( debitor) prin mandat poștal, conform sentinței judecătorești. AlexandruDumitruSandu AlexandruDumitruSandu Am pierdut un proces,am rugat o ruda din Romania sa plătească suma datorată conform sentinței judecătorești ,dar cel ce a câștigat , a refuzat primirea ... (vezi toată discuția)
Creditorul refuza primirea banilor debitorului courvoisier courvoisier Intrebare- ce solutie simpla si necostisioare are debitorul, avand in vedere ca este vorba de rea credinta, nu primeste premeditat corespondenta. (vezi toată discuția)
Executare silita cheltuieli de judecata din sulta Vilb Vilb Impreuna cu fratii mei, suntem trei si cu un frate vitreg am mostenit o garsoniera de la tata, fratele vitreg nu a vrut sa se prezinte amiabil si apoi a ... (vezi toată discuția)