avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... creditorul refuza primirea banilor debitorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

creditorul refuza primirea banilor debitorului

Intrebare- ce solutie simpla si necostisioare are debitorul, avand in vedere ca este vorba de rea credinta, nu primeste premeditat corespondenta.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:17, 19 Martie 2013
Debitorul poate consemna suma la dispozitia creditorului la CEC sau la o unitate bancara.
...si bineanteles trebuie sa faca mai intai si oferta reala de plata :)
cum?
debitorul va face creditorului, prin mijlocirea unui executor judecătoresc din circumscripţia curţii de apel în care se află domiciliul ori sediul creditorului sau domiciliul ales al acestuia, o somaţie, prin care este invitat să primească prestaţia datorată.


Dacă creditorul nu se prezintă sau refuză să primească suma ori obiectul oferit, executorul judecătoresc va încheia proces-verbal în care va consemna aceste împrejurări.

debitorul, spre a se libera de datorie, va putea să consemneze suma sau bunul oferit la CEC Bank - S.A. sau la orice altă instituţie de credit ori, după caz, la o unitate specializată, iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecătoresc care a trimis somaţia. Procedura de consemnare a sumelor de bani este obligatorie pentru unitatea la care urmează a se face consemnarea şi nu poate fi condiţionată de existenţa acordului creditorului. Consemnarea bunurilor se face în condiţiile prevăzute de lege.

După consemnare, executorul judecătoresc va constata, printr-o încheiere dată fără citarea părţilor, efectuarea plăţii şi liberarea debitorului. Încheierea se comunică creditorului în termen de 5 zile de la întocmirea acesteia.

Debitorul este considerat liberat la data consemnării plăţii, în afară de cazul în care se anulează oferta de plată şi consemnaţiunea.
Multumesc, iau notite...Sunt inca doua amanunte: 1. Ce se intampla daca nu primeste (s-a mai intamplat!), au stat banii 4 ani la CEC.
2. Nu mi se vor emite chitante (s-a mai intamplat!). Cum fac sa le primesc.
3. exista bareme pentru onorarii?

Alte discuții în legătură

Mă aștept la o executare silita, deoarece creditorul refuza primirea banilor trimiși de mine( debitor) prin mandat poștal, conform sentinței judecătorești. AlexandruDumitruSandu AlexandruDumitruSandu Am pierdut un proces,am rugat o ruda din Romania sa plătească suma datorată conform sentinței judecătorești ,dar cel ce a câștigat , a refuzat primirea ... (vezi toată discuția)
Partaj - bunuri mobile andreea_filipov andreea_filipov Buna ziua! Parintii mei sunt despartiti, iar tatal meu a introdus actiunea de partaj. Acum doi ani, apartamentul bun comun a fost evacuat silit de o banca, iar ... (vezi toată discuția)