avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Mă aștept la o executare silita, deoarece creditorul ...
Discuție deschisă în Executare silită

Mă aștept la o executare silita, deoarece creditorul REFUZA primirea banilor trimiși de mine( debitor) prin mandat poștal, conform sentinței judecătorești.

Am pierdut un proces,am rugat o ruda din Romania sa plătească suma datorată conform sentinței judecătorești ,dar cel ce a câștigat , a refuzat primirea banilor prin mandatul poștal deoarece nu-i trimisesem eu personal, fiind plecat in strainatate. In mandat era specificat ca banii sant trimiși conform sentinței nr. , dosar nr. etc. Banii au fost trimisi a doua oară cu datele mele de C.I. dar refuzati din nouCineva de la Tribunal mi-a specificat ca se urmărește tachinarea mea prin blocarea pensiiei si platirea unor bani suplimentari catre executor.
Cum pot evita această situatie marșava? Va multumesc.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie să dați banii prin intermediul executorului judecătoresc, respectiv prin procedura ofertei reale de plată.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apelati la un executor judecatoresc sa efectuati plata. Oricum, daca va depune demersurile pentru executare, puteti formula contestatie la executare si depune dovada ca ati pus la dispozitia creditorului sumele, dar acesta a refuzat sa le primeasca.

Totusi, puteti sa mai faceti un efort si sa mergeti la executor. Asa nu cred ca va mai refuza si astfel va descarcati si dvs. de obligatie.
Am deja dovada ca a refuzat primirea banilor prin mandat postal de doua ori.Stiam ca apelarea la executor se face numai. cand executi nu si cand vrei sa platesti
Plata benevolă este suficientă, dar dacă creditorul refuză să dea o declarație notarială prin care se declară de acord să se ridice ipoteca legală intervin unele probleme. De aceea este important să apelați la procedura ofertei reale de plată, caz în care cu dovada plății de la executor puteți să cereți ridicarea ipotecii, fără să mai aveți nevoie de vreo declarație a creditorului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cam asa se procedeaza, asa ca apelati la executor

Art. 1005. -
Când creditorul refuză să primească plata de la debitor, acesta din urmă este în drept să facă ofertă reală și să consemneze ceea ce datorează.


Procedura ofertei reale

Art. 1006. -
(1) În scopul prevăzut la art. 1.005, debitorul va face creditorului, prin mijlocirea unui executor judecătoresc din circumscripția curții de apel în care se află domiciliul ori sediul creditorului sau domiciliul ales al acestuia, o somație, prin care este invitat să primească prestația datorată.

(2) În acea somație se vor arăta locul, data și ora când suma sau obiectul oferit urmează să îi fie predat creditorului.

Acceptarea ofertei reale

Art. 1.007. - În cazul în care creditorul primește suma sau bunul oferit, debitorul este liberat de obligația sa. Executorul judecătoresc va întocmi un proces-verbal prin care va constata acceptarea ofertei reale.

Consemnarea sumei sau a bunului

Art. 1.008. -
(1) Dacă creditorul nu se prezintă sau refuză să primească suma ori obiectul oferit, executorul judecătoresc va încheia proces-verbal în care va consemna aceste împrejurări.


(2) În cazul prevăzut la alin. (1), debitorul, spre a se libera de datorie, va putea să consemneze suma sau bunul oferit la CEC Bank - S.A. sau la orice altă instituție de credit ori, după caz, la o unitate specializată, iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecătoresc care a trimis somația. Procedura de consemnare a sumelor de bani este obligatorie pentru unitatea la care urmează a se face consemnarea și nu poate fi condiționată de existența acordului creditorului. Consemnarea bunurilor se face în condițiile prevăzute de lege.

(3) Consemnarea va fi precedată de o nouă somație adresată creditorului în care se vor arăta ziua și ora când și locul unde suma sau, după caz, bunul oferit se va depune.

Anularea ofertei reale, urmată de consemnațiune

Art. 1.009. -
(1) După consemnare, executorul judecătoresc va constata, printr-o încheiere dată fără citarea părților, efectuarea plății și liberarea debitorului. Încheierea se comunică creditorului în termen de 5 zile de la întocmirea acesteia.

(2) În termen de 15 zile de la comunicarea încheierii prevăzute la alin. (1), creditorul va putea cere anularea acesteia pentru nerespectarea condițiilor de validitate, de fond și de formă ale ofertei de plată și consemnațiunii, la judecătoria în circumscripția căreia s-a făcut consemnarea. Hotărârea poate fi atacată numai cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.


(3) Debitorul este considerat liberat la data consemnării plății, în afară de cazul în care se anulează oferta de plată și consemnațiunea.


Alte discuții în legătură

Partaj - bunuri mobile andreea_filipov andreea_filipov Buna ziua! Parintii mei sunt despartiti, iar tatal meu a introdus actiunea de partaj. Acum doi ani, apartamentul bun comun a fost evacuat silit de o banca, iar ... (vezi toată discuția)
Creditorul refuza primirea banilor debitorului courvoisier courvoisier Intrebare- ce solutie simpla si necostisioare are debitorul, avand in vedere ca este vorba de rea credinta, nu primeste premeditat corespondenta. (vezi toată discuția)