avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Drept Bancar - lipsa de reactie a bancii fata de o ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Drept Bancar - lipsa de reactie a bancii fata de o cererea unui client, persoana juridica, de furnizare actele care insotesc documentele bancare cotidiene

Speta: o persoana juridica formuleaza o cerere scrisa catre sucursala Bancii al carei client este, prin care solicita sa i se comunice copii de pe toate documentele emise de societate si/sau destinate societatii in legatura directa/indirecta cu orice operatiuni bancare efectuate prin intermediul sucursalei (in special actele care insotesc documentele bancare cotidiene...cereri, adrese, mentiuni etc.). Banca nu raspunde solicitarii clientului..

Poate sa-mi indice cineva care este legislatia care prevede obligatia Bancii de a furniza Clientului informatiile privind operatiunile bancare efectuate de acesta, respectiv actele care insotesc documentele bancare cotidiene??

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Talida Covaci , utilizator 17:13, 8 Ianuarie 2010
In legea 58/1998 cu modificarile si completarile ulterioare sunt prevazute urmatoarele:

Capitolul VIII - Secretul profesional in domeniul bancar si schimbul de informatii intre autoritati

Art. 49
Banca va pastra confidentialitatea asupra tuturor faptelor, datelor si informatiilor referitoare la activitatea desfasurata, precum si asupra oricarui fapt, data sau informatie, aflate la dispozitia sa, care privesc persoana, proprietatea, activitatea, afacerea, relatiile personale sau de afaceri ale clientilor ori informatii referitoare la conturile clientilor - solduri, rulaje, operatiuni derulate -, la serviciile prestate sau la contractele incheiate cu clientii.
Orice persoana care beneficiaza de serviciile unei banci este considerata client al acesteia.

Art. 51
Obligatia de pastrare a secretului profesional nu poate fi opusa autoritatii competente in exercitarea atributiilor sale prevazute de lege.
Informatii de natura secretului profesional pot fi furnizate, in masura in care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate, in urmatoarele situatii:
a) la solicitarea titularilor sau a mostenitorilor acestora, inclusiv a reprezentantilor lor legali si/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora;

b) in cazurile in care banca justifica un interes legitim;
c) la solicitarea scrisa a altor autoritati sau institutii ori din oficiu, daca prin lege speciala sunt prevazute autoritatile sau institutiile care sunt indrituite sa solicite si/sau sa primeasca astfel de informatii si sunt identificate clar informatiile care pot fi furnizate de catre banca, in scopul indeplinirii atributiilor specifice ale acestor autoritati sau institutii;
d) la solicitarea scrisa a sotului titularului de cont, atunci cand face dovada ca a introdus in instanta o cerere de impartire a bunurilor comune, sau la solicitarea instantei.
In cererea adresata bancii, conform alin. 2 lit. c), trebuie sa se precizeze temeiul legal al solicitarii de informatii, identitatea clientului la care se refera informatiile confidentiale care se solicita, categoria datelor solicitate si scopul pentru care se solicita acestea.
Persoanele abilitate sa solicite si/sau sa primeasca informatii de natura secretului profesional in domeniul bancar sunt obligate sa pastreze confidentialitatea acestora si le pot utiliza numai in scopul pentru care le-au solicitat sau le-au fost furnizate, potrivit legii.
Personalul bancii nu poate utiliza in folos personal sau in folosul altuia, direct ori indirect, informatii de natura celor prevazute la art. 49, pe care le detine sau de care a luat cunostinta in orice mod.
Eu cred ca cererea trebuia adresata si bancii centrale si mai cred ca exista un mare volum de munca sa gasesti si sa faci copii dupa toate inscrisurile pe care le solicitati, mai ales daca aveti si o perioada lunga de colaborare cu acea sucursala.
Bafta!
Este o perioada in care lumea crede ca poatesa ceara si luna de pe cer:))
Care este temeiul pentru care dvs. cereti toate aceste copii.Vi s-a defectat copiatorul la firma, si va ganditi sa faca banca serviciul asta pentru dvs.?
In primul rand, depinde ce fel de copii cereti, dupa ce acte - unele se pastreaza, altele nu, in functie de reglementarile in acest sens. Depinde foarte mult la ce perioada de timp va referiti in cererea dvs., in concluzie.
Daca aveti pretentia ca banca sa va furnizeze copii dupa adresele dvs. din 1900, trimestrul trei, aveti doar o pretentie, pentru ca nimeni nu pastreaza asa ceva.
Daca solicitati copii dupa ordinele de plata pentru contul dvs. in perioada - sa zicem - 2007-2009 - este mai realist.
Temeiul pentru ca dvs. sa puteti obtine aceste copii este contractul de cont curent. Puteti obtine duplicate dupa extrasele de cont aferente contului dvs. curent.
@cazacioc, Legea 58, sarmana, a fost abrogata de peste 3 ani, prin OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
Oricum, stimata doamna, toate actele pe care le solicitati acum in copie bancii emana tocmai de la dvs. sau au fost deja transmise catre dvs., in original, pe parcursul colaborarii cu banca respectiva, si dvs. nu ati indicat nici un interes legitim pentru ca banca sa se transforme in birou de copiat acte pentru firma dvs.
Asta inseamna ca daca am cont deschis la o banca in calitate de persoana fizica si banca imi opreste lunar o anumita suma de bani in contul unui debit despre care imi spune doar ca a fost cerut de catre o autoritate locala, nu am dreptul la copii dupa titlul executoriu?

Multumesc.
Copie dupa titlul executoriu il obtineti de la DITL banca primeste doar o adresa cu suma pe care trebuie sa o retina
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Are dreptul? lilicrin lilicrin Are dreptul primaria sa se intereseze la BP daca firma are datoriile achitate? Primaria a trimis catre BP un inscris in care li se cere BP-ului sa precizeze in ... (vezi toată discuția)
Deces administrator firma raluca35 raluca35 Buna ziua, va rog sa- mi spuneti in cat timp de la decesul administratorului unei firme este necesara inlocuirea acestuia? Dat fiind faptul ca este vorba ... (vezi toată discuția)
Succesiune iancupaul iancupaul Buna ziua. Cum pot afla cati bani avea tatal meu in cont la data decesului, avand in vedere ca sora mea vitrega era imputernicita sa scoata bani si nu vrea sa ... (vezi toată discuția)