avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu maternitate pentru jumatate de norma?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu maternitate pentru jumatate de norma?

sunt angajat in sistemul bugetar cu jumatate de norma.....sotia mea a ramas insarcinata....este posibil sa pot intra eu in concediu de maternitate 2 ani si sa primesc si indemnizatia intreaga, avand doar jumatate de norma?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:27, 5 Ianuarie 2010
Legea prevede ca ptr a avea dreptul la indemnizatie de crestere copil trebuie sa inregistrati venituri impozabile de natura veniturilor salariale in ultimele 12 luni anterioare lunii nasterii copilului.

Nu se spune daca aceste venituri trebuie sa provina de la o norma intreaga.
Deci, daca legea nu distinge nici noi nu vom distinge.

Cu alte cuvinte, din punctul meu de vedere puteti beneficia de indemnizatie.
Atentie, nu stiu ce va avantajeaza mai mult. trebuie sa vedeti din calcule. Daca iese varianta cu 85% din media veniturilor brute lunare sau varianta cu suma fixa de 600 lei.
Concediul de maternitate este de 126 zile prenatal si post natal, iar dvs. vreti sa intrati in concediu CIC.

La stabilirea bazei de calcul se iau in considerare toate veniturile profesionale supuse impozitului pe salariu pe 12 luni anterioare nasterii copilului,iar calculul se face prin aplicare cotei de 85% la baza de calcul.
serbucornel:
1. Dvs. nu puteti intra in concediu de maternitate pentru ca nu puteti sa nasteti. Numai mamele nasc, nu si tatii!;)
2. In CCC puteti intra imediat dupa nasterea copilului, a doua zi. Colegele mele v-au dat explicatiile necesare.
Indemnizatia CCC este de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni.
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
Prin urmare, se iau in considerare veniturile nete

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal pentru tata pikha pikha o sa devin mama inurand si nu lucrez ne am gandit eu si sotul meu ca ar putea intra el in prenatal dat fiind faptul ca el lucreaza de 5 ani .Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
venituri in calculul indemnizatiei de crestere a copilului andreea36 andreea36 Buna-ziua! Ma intereseaza daca la media veniturilor pe ultimele 12 luni din care se iau 85% pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si concediul pentru cresterea copilului shumy shumy Buna seara am si eu 3 intrebari la dvs: 1) cum se calculeaza salariul prenatal de 85%? Din salariul care este trecut in cartea de munca sau din cel pe ... (vezi toată discuția)