avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... crestere copil????
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

crestere copil????

buna ziua. am si eu o intrebare: am o fosta salariata care este in crestere copil de 1 an si 2 luni. azi a venit sa intrerupa suspendarea contractului pentru a intra sotul ei in crestere copil, iar ea vrea sa se angajeze la alta societate....ce fac???in afara de incetarea suspendarii contractului si incetarea contractului mai trebuie si altceva???este obligata sa vina tot la vechiul serv???
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:21, 5 Ianuarie 2010
Presupun ca salariata a facut o cerere de incetarea suspendarii pentru CIC si o cerere de incetarea raporturilor de munca.

Deci, veti intocmi 2 decizii:
- una ptr incetarea suspendarii CIM
- una ptr incetarea raporturilor de munca, probabil cu art. 55 lit b) - acordul partilor ca sa nu mai lungiti boala.

Ambele decizii le faceti incepand cu aceeasi data daca salariata asa doreste
nu este obligata sa se angajeze tot de unde a plecat in crestere copil, nu????oricum firma aia nu mai exista..............ea vrea sa se angajeze in alta parte...
Obligatia angajatorului este sa suspende CIM unei salariate care doreste sa intre in concediul de crestere copil si sa-i mentina postul pe perioada acestui concediu. Iar la solicitarea salariatei sa o "reactiveze" in activitate.
Dar daca salariata doreste sa plece........ ce sa mai faca angajatorul? S-o opreasca cu sila?


Obligatia angajatorul este sa accepte cererea de suspendare,cererea de renuntare la suspendare si apoi sa desfaca CIM.
irinaclefter a scris:

nu este obligata sa se angajeze tot de unde a plecat in crestere copil, nu????oricum firma aia nu mai exista..............ea vrea sa se angajeze in alta parte...

din punct de vedere al angajatei mama:
mama este inca angajata a locului de unde a intrat in crestre copil.
concediul de crestere copil a suspendat contractul de munca existent, nu l-a incetat sau incheiat, ci doar l-a intrerupt. daca vreti, este cumva ramas in aer acel contract, pe durata concediului de crestere.
suspendarea poate inceta oricand in timpul celor 2 ani, la cererea mamei.
practic, mama nu este obligata sa se reintoarca la vechiul loc de munca (cum nimeni nu poate fi obligat sa lucreze la un angajator sau altul, in contra vointei sale), insa concret, pentru a demisiona, trebuie ca intai sa inceteze suspendarea contractului, si abia apoi sa inceteze contractul in sine. (adica sa readuca contractul de munca ramas in aer cu picioarele pe pamant, pentru a putea avea loc incetarea lui prin demisie, sau chiar prin acordul partilor.)

in functie de modul in care va inceta vechiul contract (prin demisie sau cu acordul partilor), mama poate sa fie obligata sa stea in preaviz (15 zile) la vechea firma (daca firma nu accepta incetraea contractului fara preaviz), dupa care este libera sa se angajeze unde va dori.

nu este recomandata angajarea la un nou loc de munca inainte de lamurirea contractului ramas in aer la vechiul loc de munca, pentru ca va cauza niste incurcaturi greu de deslusit, si pentru mama, si pentru angajatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim suspendat demisie acuta acuta Buna ziua. Va adresez urmatoarea intrebare: Am un salariat ca are concediu medical pana in data de 30.092012. Astazi 20.09.2012 s-a prezentat cu o cerere ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ginnyy ginnyy Am urmatoarea situatie: CIM urmeaza sa inceteze prin acordul partilor la o data stabilita de salariat si angajator de comun acord. Insa, in aceasta perioada ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul concediului de crestere copil dwinter dwinter Buna ziua, Din februarie anul curent sunt in concediu de crestere copil cu contractul suspendat. Firma a angajat in locul meu o persoana cu contract de ... (vezi toată discuția)