avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil

Am urmatoarea situatie:
CIM urmeaza sa inceteze prin acordul partilor la o data stabilita de salariat si angajator de comun acord.
Insa, in aceasta perioada de preaviz, tatal intra in concediu crestere copil.
Astfel CIM nu mai poate inceta la data stabilita de parti, pentru urmatorii 2 ani CIM fiind suspendat. Mai mult, la intoarcerea din concediu, beneficiaza de masura de protectie de 6 luni?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 17:57, 20 Octombrie 2009
Salariatul nu poate fi concediat timp de 6 luni pentru necorespundere profesionala, daca se desfiinteaza postul, da.
Nu inteleg de ce angajatul face cerere de incetare a contractului de munca si apoi cerere de suspendare a contractului de munca pentru concediu de crestere copil. Ori vrea sa intre in concediu, ori vrea sa plece din firma?
Cred ca e mai logic sa faca cerere de suspendare a contractului si, cand expira cei 2 ani de la nasterea copilului, sa faca cerere de incetare a contractului de munca.
Stati putin: ori e incetare cu acordul partilor, si nu avem preaviz, ori e demisie/concediere si avem preaviz. Una din doua...

Daca este preaviz de demisie, eu angajator as renunta la el incepand cu data la care primesc cere de suspendare, adica inainte de suspendare.
Daca e preaviz de concediere, se intrerupe exact cu durata suspendarii.
Daca e incetare de comun acord la data x, iar cererea de suspendare vine la x-2 zile, sincer, nu stiu ce sa va spun - sunt tentata sa zic ca este o situatie "asimilata" cim cu durata determinata i privinta efectelor, si deci contractul de munca va inceta la data stabilita, si decizia de incetare se va comunica (si va produce efecte) in prima zi dupa revenirea din cic.

Masura de protecti vizeaza interzicerea concedierii doar pentru necorespundere profesionala, ceea nu imi pare a fi cazul. Sau?

p.s. sunt extrem de curios cum s-a ajuns intr-o astfel de situatie...
Exista o cerere de incetare CIM incepand cu data x; cerere aprobata de angajator (partile au agreat impreuna incetarea la aceasta data)
Inainte cu cateva zile de implinirea termenului de incetare CIM, apare cererea de suspendare.
CIM astfel nu mai inceteaza la data stabilita, insa salariatul sustine ca dupa perioada de 2 ani, nu se va mai intoarce la acest loc de munca, considerand CIM incetat.

Insa, eu nu pot avea nici o garantie ca se va intampla acest lucru si nu as vrea sa fiu nevoit sa-i ofer pozitia 2 ani mai tarziu...
Uff, daca ar sti si salariatii cat de incurcata este legislatia asta, si cate dureri de cap ne dau ideile lor, care de altfel par foarte normale si firesti...
Daca nu il puteti convinge sa demisioneza, sau sa formulati o noua incetare de comun acord, din ziua anterioara suspendarii, nu va ramane decat sa ii incetati cim cand se va intoarce (cum am zis mai sus, ultima varianta).
Eu inteleg ca tocmai pentru acest lucru a facut cererea de suspendare, ca sa se poata intoarce in cazul in care doreste.

Alte discuții în legătură

Nu doresc sa ma mai intorc la locul de munca pe care il aveam inainte de a intra in cic - cum procedez? eumihaela eumihaela Buna ziua, In ianuarie fiul meu implineste 2 ani. Nu doresc sa ma mai intorc la locul de munca pe care il aveam inainte de a intra in CIC (si unde am si ... (vezi toată discuția)
Angajare persoana dupa concediu crestere copil veronitza veronitza Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care este procedura de angajare la alta societate a unei persoane care se afla in concediul de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului la reintoarcerea din cic Buna seara. Pe 05 august ar trebui sa reincep serviciul dupa doi ani de cic,am trimis intiintare si am fost chemata pentru a discuta cu noua conducere(intre ... (vezi toată discuția)