avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintarea postului la reintoarcerea din cic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintarea postului la reintoarcerea din cic

Buna seara. Pe 05 august ar trebui sa reincep serviciul dupa doi ani de cic,am trimis intiintare si am fost chemata pentru a discuta cu noua conducere(intre timp s-a schimbat managerul general). in urma discutiei am aflat ca postul a fost desfiintat din aprilie 2011 dupa plecarea persoanei ce ma inlocuia...ca urmare cand ma voi prezenta la munca mi se va inmana concedierea urmata de preaviz.intrebarile mele sunt urmatoarele:
- la reintoarcere firma este obligata sa imi dea salariul de incadrare avut in trecut (mi sa dat de inteles ca voi primi salariul inlocuitoarei , care era mult mai mic)
- preavizul este cel din cim de 15 zile sau cel specificat in noul cod al muncii de 20 zile?
-se poate renunta la perioada de preaviz ,dar totusi sa se plateasca acel salariu compensatoriu ? "Perioada de preaviz poate fi si suspendata atunci cand si contractul individual de munca este la randul sau suspendat."
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:31, 3 August 2011
ART. 51 (1) Contractul individual de muncã poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în urmãtoarele situaţii: a) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la împlinirea vârstei de 3 ani - situatia dvs.
Odata incheiata perioada de suspendare, contractul incepe sa-si reia efectele sale, deci salariul va fi acelasi de dinainte de suspendare.
Concedierea este precedata de preaviz de cel putin 20 zile, pt functiile de executie - art. 79 alin 4
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
In legatura cu citatul, am sa va raspund si eu cu altul: "Nu stiti ce cereti!"
Si nu uitati, aratati decizia si preavizul unui avocat specializat pe dreptul muncii si spuneti-i toata problema
1. In speta, la intoarcerea din CCC vi se va inmana instiintarea de desfiintare apostului, urmand ca dvs sa intrati in preaviz.

2. Preavizul in cazul concedierii este de 20 de zile lucratoare.

3. La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
La revenirea din CCC nu are cum sa va dea un salariu mai mic decat cel avut inainte de intrarea in CCC.

4. Concediul medical suspenda perioada de preaviz ... in acest sens, se exprima art.49 alin.6 C.mun., si anume: In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

@ emil6702
Codul Muncii a fosr republicat , astfel unle articole au primit o noua renumaratoare , de exemplu art.79 dupa republicare a devenit art.81 ...:)
1. Trebuie sa va acorde salariul avut. Legea 2002/2002 R, art.10 (7) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Preavizul in cazul concedierii este de minim 20 de zile lucratoare.

3. Angajatorul poate renunta la preaviz dar va trebui sa va plateasca aceste min. 20 de zile de preaviz. Salariu compensator se plateste numai daca este cuprins expres in CCM aplicabil, regulament sau CIM.

4. Preavizul se suspenda pe perioada suspendarii contractului si se reia la incetarea cauzei suspendarii.

Dv. trebuie sa faceti cerere pentru reluarea activitatii dupa care, daca postul a fost desfiintat si nu va ofera alt post, angajatorul va poate preaviza in vederea concedierii.
Aveti dreptul la indemnizatie de somaj daca incetarea are loc din motive neimputabile dv. (concediere prin restructurarea postului).

Buna ziua,
revin cu o alta intrebare,am aflat de la colege cum ca fata ce a ocupat postul dupa plecarea mea in concediu de ingrijire si a dat demisia, deci nu i s a inchis contractul de munca cu articolul si litera din lege ce se refera la desfiintarea postului. E corect sa ma instiinteze la intoarcerea la munca ca postul a fost desfiintat?
Referitor la preaviz sunt obligati sa mi l plateasca daca sunt de accord sa renunte la prezenta mea la servici?
Multumesc pentru raspunsurile date, o zi buna!

1. Daca si-a dat demisia nu are cum sa i se inchida c.i.m. in baza altui articol din Codul Muncii ... temeiul de drept il constituie art.81 C.mun.

2. Da, este legal sa va instiinteze la revenirea din CCC de desfiintarea postului ... in practica, unii angajatori fac asta inca din timpul CCC.

3. Perioada de preaviz se va plati indiferent daca se renunta sau nu la prezenta dvs la servici. In cazul renuntarii , trebuie sa aveti un documnet din partea angajatorului din care sa reiasa asa ceva ... altfel riscati concedierea disciplinara pentru absente nemotivate.

Alte discuții în legătură

Probleme cu reintoarcerea la munca dupa ccc ValeaJiului ValeaJiului In aprilie ar trebui sa revin in campul muncii, dar angajatorul meu mi-a dat de inteles ca nu ar mai avea nevoie de mine, ca postul meu nu ar mai exista. As ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere a copilului bebelus02 bebelus02 buna ziua! M-ar interesa si pe mine ce forme legale se aplica in cazul in care angajatorul nu vrea sa te mai primeasca inapoi la munca dupa cei 2 ani de ... (vezi toată discuția)
Revenirea din conc. ptr. crestere copil nycollemaria nycollemaria - peste o luna si jumatate termin conc. ptr. restere copil, daca postul pe care am lucrat pana la plecarea in concediu s-a desfiintat ce se intampla cu locul ... (vezi toată discuția)