Buna seara. Pe 05 august ar trebui sa reincep serviciul dupa doi ani de cic,am trimis intiintare si am fost chemata pentru a discuta cu noua conducere(intre timp s-a schimbat managerul general). in urma discutiei am aflat ca postul a fost desfiintat din aprilie 2011 dupa plecarea persoanei ce ma inlocuia...ca urmare cand ma voi prezenta la munca mi se va inmana concedierea urmata de preaviz.intrebarile mele sunt urmatoarele:
- la reintoarcere firma este obligata sa imi dea salariul de incadrare avut in trecut (mi sa dat de inteles ca voi primi salariul inlocuitoarei , care era mult mai mic)
- preavizul este cel din cim de 15 zile sau cel specificat in noul cod al muncii de 20 zile?
-se poate renunta la perioada de preaviz ,dar totusi sa se plateasca acel salariu compensatoriu ? "Perioada de preaviz poate fi si suspendata atunci cand si contractul individual de munca este la randul sau suspendat."
Daca se poate am rugamintea sa mi spuneti articolele din ccm care se refera la drepturle salariale dupa intoarcerea din crestere si ingrijire si cel privind concedierea din alte motive ce nu tin de salariat.
Va multumesc pentru raspunsuri!
1. Nu avem de unde sti care este (daca este) CCM aplicabil unitatii dvs.
2. Numai dvs. stiti daca la incheierea CIM sau pe parcurs ati semnat de luare la cunostinta a unui CCM aplicabil unitatii dvs.
3. Uitati-va in CIM, la sfarsit, scrie care este CCM aplicabil unitatii dvs.
La sfarsit in CIM , dispozitii finale este precizat ca: prevederile contracutui sunt completate in conformitate cu dispozitiile legii nr 53/2003 codul muncii si ale CCM aplicabil incheiat la nivelul angajatorului,inregistrat sub nr 3003/27.04.2004la directia pentru dialog, familie si solidaritate sociala a mun Bucuresti. Din ce inteleg eu se aplica CCM aplicabil.
1. Mergeti la comp. Resurse umane sa vedeti CCM si daca el mai este valabil si in acest an (daca a fost prelungit) sau a fost incheiat un alt CCM intre timp si sa vedeti ce cuprinde acesta in legatura cu problema dvs.
2. O copie a CCM trebuie sa se afle si la organizatia sindicala sau la reprezentantii salariatilor care l-au semnat impreuna cu angajatorul.