avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la concediul medical.
Momentan am acumulat 4 luni de concediu medical din cele 18 luni aferente codului de indemnizatie 14. Inteleg ca cupa trecerea celor 18 luni de concediu medical am doua alternative, sa ma pensionez pe caz de boala sau sa ma intorc la serviciu. Intrebarea mea este ce se intampla daca ma intorc la serviciu pentru 3 luni (este pauza inainte de inceperea unui nou tratament)? Contorizarea lunilor de concediu medical se reia de la zero sau, dupa trecerea celor 3 luni, se continua contorizarea concediului medical de unde am ramas?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:35, 14 Aprilie 2021
Personal nu va recomand revenirea la serviciu, din mai multe motive:
- aveti imunitatea scazuta, e riscant cu pandemia actuala
- stresul de la locul de munca nu va face bine, aveti nevoie de toate fortele pentru urmatorul tratament
- reluarea concediului medical dupa cateva luni duce la modificarea bazei de calcul a indemnizatiei de concediu medical, aceasta calculandu-se pe baza veniturilor realizate in ultimele 6 luni inainte de primul certificat. Calculati dvs. daca va fi mai mult sau mai putin.

Contorizarea concediului medical cod 14 se face in utimele 24 de luni, deci va continua dupa intrerupere, nu se reia de la zero.
Multa sanatate!

P.S. Am colegi care au stat in medical un an, un an si ceva, iar dupa tratament si convalescenta au revenit sanatosi la locul de munca. Va doresc asemenea!

OUG nr.158/2005:

ART. 18
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale, după caz.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătăţii;
b) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru tuberculoză.
(4) Pentru obţinerea avizului prevăzut la alin. (2), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 5; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul asiguratul.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical corinaion71 corinaion71 Buna ziua.Sufar de mielom multiplu, (neoplazie) si beneficiez de concediu medical(cod 14).Am beneficiat de concediu medical timp de 1 an si 2 luni, dupa care ... (vezi toată discuția)
Concediu de boala andrey78 andrey78 Buna ziua, Care este perioada maxima /an a concediului de boala pe care poate lua un angajat cu o boala cronica? Am auzit 90 de zile?In ce conditii? Daca ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - limita maxima pe 12 luni carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! La cate zile de concediu medical are dreptul un salariat pe parcursul a 12 luni ? La 90 zile de c.m. intra in comisia medicala ? Medicul de ... (vezi toată discuția)