Buna ziua, mama mea a lucrat la Carpatex intre 1980 si 1996. Am depus o cerere la firma respectiva - cerere de eliberare a unei adeverinte pentru grupa de munca. Ea a lucrat ca si primitor - distribuitor.
Raspunsul de la firma este: "Va informam ca, nu toate meseriile au fost incadrate in grupa a-II-a de munca, printre care si meseria de primitor distribuitor nu a fost incadrata in grupa a-II-a de munca. Meseria de primitor distribuitor nu se regaseste in nici un ordin sau scrisori ulterioare: ordinul 50/1990; ordinul 125/1990 sau in scrisorile ulterioare".
Mentionez ca toate persoanele cu care ea a lucrat pe timpul respectiv (inclusiv persoanele cu meseria primitori -distribuitor) au primit grupa II de munca. Cand am intrebat cum este posibil ca persoanele respective sa primeasca si mama nu... am primit raspunsul: "pentru ca ea a plecat de la Carpatex in 1996" (inainte ca o lege sa intre in vigoare).
In carnetul de munca apare ca ea a primit spor din 1980 - 1996 pentru conditii deosebit de grele.
Se mai poate face ceva in privinta asta? Orice parere e bine venita!
Va multumesc anticipat.
Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I şi II de muncă se facea de către conducerea unităţilor împreună cu sindicatele libere din unităţi, tinindu-se seama de condiţiile deosebite de muncă concrete în care îşi desfăşoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiţii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).
Raspunsul pe care l-ati primit de la firma nu are acoperire legala. Anterior v-au spus corect, ca nu toate meseriile se incadreaza in grupa de munca conform Ordin nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994. Vi l-au dat ca sa scape de dvs. Nu a intrat nicio lege in vigoare in 1996 cu referire la problema dvs.
Nu este ogligatoriu daca s-a primit spor pentru conditii grele de munca sa se beneficieze si de grupa de munca.
Sporul si grupa de munca sunt notiuni diferite.
Sporul pentru conditii grele de munca reprezinta un procent adaugat la salariu.
Grupa de munca reprezinta punctaj in plus la pensie.