Buna seara. Am un vecin in varsta de 86 de ani pe care, de la inceputul anului trecut, l-am tot ajutat cu diverse servicii, fara a avea vreo pretentie de "recompensare" din partea dumnealui, doar gandindu-ma ca si mama mea este singura si ca mi-ar placea sa stiu ca in caz de nevoie cineva o poate ajuta pana reusesc eu sa intervin. In urma cu vreo 2 luni a venit la mine sa imi spuna ca dumnealui nu are mostenitori si ca imi poate lasa mie casa, decat sa ramana a statului. Pe moment m-am gandit ca, fiind in varsta, mai are si "derapaje", am multumit pentru intentie si ne-am vazut cu totii de viata la fel ca si pana acum. In urma cu cateva zile a venit la mine si m-a intrebat direct daca m-am interesat cum sa facem, ca dumnealui nu vrea sa moara fara sa facem actele. Am ramas cu gura cascata, am reusit sa iau legatura cu un notar care mi-a tot povestit despre o multitudine de variante, fara sa imi explice concret ce presupune fiecare metoda si ce costuri implica. Mentionez ca eu doresc neaparat sa ii dau domnului o suma de bani lunar, este mai mult simbolica. Dumnealui mi-a spus ca pentru dansul nu are importanta ce varianta aplicam, doar sa fie mai putin costisitoare pentru mine. Ce sfaturi imi puteti oferi in acest sens? Va multumesc!
daca vrea sa faceti actele de acum, sa faceti un contract de intretinere. Daca nu vreti sa il intretineti si sa dati doar bani lunar, un contract de renta viagera. Daca nu vreti sa dati o suma fixa lunar, un testament e cel mai potrivit, ramanand sa mergeti apoi la notar cu el ( cu testamentul), dupa decesul dansului si costurile atunci vin.
contractele/ testamentul, se incheie la notar.
Daca nu stiti ce sa alegeti, adresati-va unui avocat.
corect/ avantajos pt ambele parti, e un contract de intretinere.
Contractul de vânzare presupune să îi achitați un pret in schimbul bunului.
Contractul de donație presupune că vecinul să va dea casa gratis/cadou.
Contractul de întreținere presupune ca dvs să îl ingrijiti/întrețineri, în schimbul casei.
Contractul de rentă viageră presupune că dvs să îi achitați o rentă lunară, în schimbul casei.
Testamentul presupune că vecinul să dispună ca la decesul său, casa sa va revină dvs, urmand sa dezbateti succesiunea.
Costurile sunt aproximativ la fel și se calculează la valoare imobilului. Ceea ce înseamnă că ar trebui să să prezentati actele de proprietate și documentația cadastrala, pentru un calcul.
Dar cel mai important este ca in orice varianta, actul să reflecte voința reală a vecinului și dânsul să decidă ce anume dorește.
Buna ziua. Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am sa iau o consultatie la un avocat sa merg impreuna cu domnul, pentru nici mie nu imi sunt foarte clare notiunile si as vrea sa fie o situatie transparenta pentru amandoi. Daca aveti recomandari de avocati in acest sens in Bucuresti va rog sa ma anuntati.