avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributiile pentru venituri obtinute din bursa.
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributiile pentru venituri obtinute din bursa.

Buna ziua.

Am cateva intrebari legate de contributiile pentru venituri obtinute din bursa.

1. Daca, prin platforma broker-ului, am cumparat de-a lungul anului instrumente financiare (actiuni) in valuta (valuta pe care am cumparat-o in lei la diferite preturi, de-a lungul anului), la ce pret (in RON) voi calcula valuta? Am vazut ca la fonduri de investitii se face o medie a anului a pretului valutei. La fel se face si pt. bursa?
2. In ce caz trebuie sa declar la stat profit/pierdere - in cazul in care mi-am retras banii din contul broker-ului, sau in cazul in care am vandut actiuni (si banii au ramas in contul broker-ului)?
3. In Romania exista echivalentul Tax Loss Carryforward? ([ link extern ] ).
Adica, spre exemplu, daca in 2020 ai avut o pierdere de 2000 lei, iar in 2021 vei avea un profit de 1800 lei (deci, per total esti in pierdere cu 200 de lei), atunci, pentru anul 2021 va trebui sa platesti impozit pentru profitul de 1800 lei - sau pierderea din 2020 este cumulata cu profitul din 2021?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 20:29, 25 Februarie 2022
La fel se face si pentru bursa.
Trebuie sa declarati la stat castigul/pierderea doar cand vindeti actiunile adica "marcati" castigul/pierderea. Nu va faceti grija ca in fisa contului primita anual de la broker apare clar castigul/pierderea din anul precedent care trebuie s-o treceti in declaratia unica. Pastrati aceste fise de la broker minim 5 pentru a le putea prezenta in cazul unui control de la finante.
Se poate recupera pierderile din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 7 ani dar doar din investitiile in bursa din tara, nu si de pe la cele externe.
> doar din investitiile in bursa din tara, nu si de pe la cele externe.
Asta inseamna investitii pe care le-am realizat pe perioada in care am rezidenta fiscala in tara? Nu are legatura firmele a caror actiuni le cumpar din ce tara sunt, sau firma de brokeraj din ce tara e, ci doar eu ce rezidenta fiscala am, corect?

De asemenea, pentru o valuta anume (gen, USD) cum pot afla valoarea medie in RON? Este pe site-ul BNR, sau unde o gasesc?

Mersi!
Nu are legatura cu rezidenta fiscala ci sa cumparati actiunile doar la firmele cotate la Bursa de valori Bucuresti.
Domnule Neagu, aveti o sursa pt. ce declarati?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ții evidența în valute străine pentru titluri de valoare? paulrberg paulrberg Achiziționez 100 de acțiuni XYZ de la o companie americană la prețul de $50 bucata, pe data de 1 Februarie. Le vând pe toate două luni mai târziu la ... (vezi toată discuția)
Declaratia 200, venituri dupa data depunerii goliath goliath Buna ziua, In 2019 nu am avut nici un venit, dar din februarie 2020 voi incepe sa retrag profitul castigat din trading (forex/bitcoin) de pe exchange-uri in ... (vezi toată discuția)
Am cumparat in 2023 actiuni de 10000 euro si le-am vandut valinv valinv buna ziua, am cumparat in 2023 actiuni de 10000 euro. le-am vandut in 2023 cu 20000 euro, deci profit 10000 euro. din cei 10000 am cumparat alte actiuni. ... (vezi toată discuția)