avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura de mentinere a actelor in arhiva notarilor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura de mentinere a actelor in arhiva notarilor publici ...

Procedura de mentinere a actelor in arhiva notarilor publici si eliberarea de duplicate dupa acestea,a fost sau nu alta procedura prin anul 2000,in sensul ca atunci spre exemplu se putea autentifica un contract de vanzare cumparare in mai multe exemplare fiind semnate de parti pe fiecare exemplar, sau a fost mentinuta o procedura..,si actuala conform legii,in care se emite/autentifica un singur act/contract, se arhiveaza la notar, iar dupa acest act se emit duplicate conforme cu originalul pentru părti..
Multumesc ptr. un raspuns anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2021
ghita_28, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:03, 15 Aprilie 2021
Din 2013 s-a aplicat procedura autentificarii actelor notariale intr-un singur exemplar original, care ramane in arhiva biroului notarial și eliberarea de duplicate, părților.
Pana in 2013, actele se redactau in mai multe exemplare și fiecare dintre ele era semnat de părți. Părțile primeau actele semnate.
Sa inteleg ca la notar nu mai ramanea spre arhivare nici un exemplar dupa aceste acte?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2021
ghita_28, utilizator
Ba da. Actele se eliberau în 3- 5 exemplare (În funcție de numărul părților), iar 1 sau 2 exemplare rămâneau în arhiva biroului notarial.
Ce va intereseaza mai exact?
Am un litigiu in Instanta pentru anulare contract vanzare 2ha teren arabil pentru ca tata nu a achiesat la vanzarea acestui teren din titlu si a 1 ha.
In Instanta am depus o copie contract vanzare comunicata de primarie, iar notarul o alta copie contract, dar in ce priveste semnaturile partilor as diferite.
Asa zisa autentificare incheiere contract s-ar fi facut prin anul 2000 cand in fapt tata a achiesat spre vanzare 1ha la aceiasi firma,la notarul respectiv, insa nu alte 2ha.
In motivare parati spun ca acele contracte au fost date partilor..
Pana in prezent in apel nu s-a depus la dosar originalele contractelor spre comparatie, iar contractul comunicat de primarie denuntat nu a fost trimis la INEC(la prima expertiza au spus ca nu poate fi stabilita semnatura vanzator,iar in a doua expertiza au spus ca semnatura este a lui) acum in apel judecatoarea spunea ca nu se poate face o alta expertiza pentru ca s-au facut dou..
In rolul agricol a figurat tata pana in 2013 fiind emise certificate fiscale cu inscriere la APIA.
Deranjul a devenit in 2014 cand am vrut sa vindem terenul in cauza,iar cand am fost la primarie ne-a dat o copie contract vanzare din anul 2000 si ne-a spus ca a fost vandut...,e vb.de multa multa golanie..
Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2021
ghita_28, utilizator
Păi nimeni nu poate semna la fel pe 5-6 exemplare.
Depinde de unghiul in care tine pixul, de poziția hârtiei, de poziția cotului pe masa, etc.
Am intalnit persoane care in mod deliberat au semnat diferit pe mai multe pagini, pe motiv că așa li se pare mai interesant, ca să nu poată fi "citiți " și previzibili.
Puteri solicita si alte acte, aflate la documentația actului, păstrată tot in arhiva biroului notarial (de exemplu, cererea tatălui pentru încheierea vânzării)
De asemenea, un exemplar se poate regăsi și la Biroul de Carte Funciară.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2021
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Se poate anula un act de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager dacă semnăturile ambelor părți sunt false și dacă vânzătorul este decedat? ValentinoGaravani ValentinoGaravani Buna ziua,se poate anula un act de vânzare cumpărare cu uzufruct viager dacă semnăturile ambelor părți sunt false?si dacă vânzătorul este decedat? (vezi toată discuția)
Contract tide tide Prietenul meu a cumparat un apartament in anul 2000, a fost la un notar public ca sa faca contractul. Secretara a facut contractul a semnat prietenul meu si ... (vezi toată discuția)
Distribuirea actelor de vanzare cuparare Andra2912 Andra2912 Buna ziua, zilele trecute am semnat un contract de vanzare-cumparare la un notar public. Ulterior mi s-a oferit, la plecare, o mapa cu actele semnate, doar ... (vezi toată discuția)