Procedura de mentinere a actelor in arhiva notarilor publici si eliberarea de duplicate dupa acestea,a fost sau nu alta procedura prin anul 2000,in sensul ca atunci spre exemplu se putea autentifica un contract de vanzare cumparare in mai multe exemplare fiind semnate de parti pe fiecare exemplar, sau a fost mentinuta o procedura..,si actuala conform legii,in care se emite/autentifica un singur act/contract, se arhiveaza la notar, iar dupa acest act se emit duplicate conforme cu originalul pentru părti..
Multumesc ptr. un raspuns anticipat!
Din 2013 s-a aplicat procedura autentificarii actelor notariale intr-un singur exemplar original, care ramane in arhiva biroului notarial și eliberarea de duplicate, părților.
Pana in 2013, actele se redactau in mai multe exemplare și fiecare dintre ele era semnat de părți. Părțile primeau actele semnate.
Ba da. Actele se eliberau în 3- 5 exemplare (În funcție de numărul părților), iar 1 sau 2 exemplare rămâneau în arhiva biroului notarial.
Ce va intereseaza mai exact?
Am un litigiu in Instanta pentru anulare contract vanzare 2ha teren arabil pentru ca tata nu a achiesat la vanzarea acestui teren din titlu si a 1 ha.
In Instanta am depus o copie contract vanzare comunicata de primarie, iar notarul o alta copie contract, dar in ce priveste semnaturile partilor as diferite.
Asa zisa autentificare incheiere contract s-ar fi facut prin anul 2000 cand in fapt tata a achiesat spre vanzare 1ha la aceiasi firma,la notarul respectiv, insa nu alte 2ha.
In motivare parati spun ca acele contracte au fost date partilor..
Pana in prezent in apel nu s-a depus la dosar originalele contractelor spre comparatie, iar contractul comunicat de primarie denuntat nu a fost trimis la INEC(la prima expertiza au spus ca nu poate fi stabilita semnatura vanzator,iar in a doua expertiza au spus ca semnatura este a lui) acum in apel judecatoarea spunea ca nu se poate face o alta expertiza pentru ca s-au facut dou..
In rolul agricol a figurat tata pana in 2013 fiind emise certificate fiscale cu inscriere la APIA.
Deranjul a devenit in 2014 cand am vrut sa vindem terenul in cauza,iar cand am fost la primarie ne-a dat o copie contract vanzare din anul 2000 si ne-a spus ca a fost vandut...,e vb.de multa multa golanie..
Păi nimeni nu poate semna la fel pe 5-6 exemplare.
Depinde de unghiul in care tine pixul, de poziția hârtiei, de poziția cotului pe masa, etc.
Am intalnit persoane care in mod deliberat au semnat diferit pe mai multe pagini, pe motiv că așa li se pare mai interesant, ca să nu poată fi "citiți " și previzibili.
Puteri solicita si alte acte, aflate la documentația actului, păstrată tot in arhiva biroului notarial (de exemplu, cererea tatălui pentru încheierea vânzării)
De asemenea, un exemplar se poate regăsi și la Biroul de Carte Funciară.
Contract
tide
Prietenul meu a cumparat un apartament in anul 2000, a fost la un notar public ca sa faca contractul. Secretara a facut contractul a semnat prietenul meu si ... (vezi toată discuția)